Фирмата "Артекс" е продала апартаменти на ниски цени не само на Цветан Цветанов, но и на Цецка Цачева и Вежди Рашидов, показва справка в Имотния регистър. Сделките са сключени през лятото на 2018 г.

Цецка Цачева е придобила 198 кв. м за 670 евро на кв.м, заедно със сестра си. Фирма, свързана с Вежди Рашидов, е платила малко повече - 856 евро на кв.м за 116 кв.м в същата сграда и е придобила още един апартамент в нова сграда на ул. "Тинтява".

Вчера "Свободна Европа" съобщи, че шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов е придобил от фирмата "Артекс" луксозен апартамент с частен "ВИП асансьор" и отделен гараж за две коли на цена многократно по-ниска от пазарната. Днес изданието изнесе подробности, че това е станало със заменка на два апартамента на Цветанов. които същия ден - 12 юни 2018 г., са били препродадени от "Артекс" на бившия IT специалист на ГЕРБ и участник в предизборния щаб на партията Симеон Велков.

Месец и половина по-късно Цецка Цачева и нейната сестра Ирина придобиват от същата фирма апартамент от 198,7 кв.м и гараж 20 кв. м на ул. "Юрий Гагарин" 20 само за 285 740 лв., което прави 670 евро на кв.м Министърът на правосъдието владее 3/4 идеални части от имота, а нейната сестра 1/4. Според имотни брокери цената е доста по-ниска от пазарната.

Самата Цачева направи коментар по случая. Ето какво заяви тя пред bTV:

Нотариалният акт е придобит в груб строеж, т.е. преди акт 16, и не е вярна цената, която излиза в публичното простанство. Имам подписан предварителен договор, т. нар. "на зелено", сумите са превеждани по банков път. Единствената отстъпка, която получих от фирмата, беше да ме изчакат да продам личното си жилище в Плевен. Разполагам с всичките документи. Обясних, че в годишната декларация подробно ще се види какви имоти притежавам, как съм ги придобила. Цената е четирицифрена. Обектът все още е негоден за живеене, все още никой не живее в този апартамент. Дружеството не е свързано с работата ми преди, с работата ми сега, не ми е известно да е участвало в обществени поръчки, така че няма никакъв сблъсък на интереси. По предварителен договор имам една част изплатена, друга още трябва да изплащам. Нямам личен асансьор, има такъв на етажа. Не съм знаела, че господин Цветанов има жилище там. Просто живея в този квартал, видях изкопа и се поинтересувах коя е фирмата. Това са чисто търговски отношения между дружество и клиент. Брокер не съм ползвала. Естествено, че съм разговаряла със собствениците на фирмата. Всичко е ясно, нотариалният акт е ясен в имотния регистър. Имотът в Плевен успях да го продам миналата година, каза министърът на правосъдието. Категорично цената не е 4 пъти по-ниска от пазарната стойност на имота.

Фирмата "Рашидов Пропъртис", свързана с Вежди Рашидов, е купила само ден преди Цецка Цачева, на 26 юли 2018, апартамент от 112,2 кв. м в същата сграда за 187 432 лв. или 856 евро на кв.м.

Два месеца по-късно, на 29 септември, "Рашидов Пропъртис" купува още един апартамент от "Артекс", но в друга новопостроена сграда на ул. "Тинтява". Там "Рашидов Пропъртис" брои 140 819 лв. за апартамен от 75,41 кв.м плюс гараж 18,2 кв.м или 776 евро на кв.м.

Рашидов също коментира информация. Ето какво каза той пред сайта "Епицентър":

860 евро за 70 кв.м на чертеж, е висока оферта, може да направите такива сделки и на 650 евро. Влязъл съм в сделката на пазарен принцип. След като парите ми потънаха в КТБ, инвестирам не в банки, а в имоти, поради липса на доверие. Не съм извършил никакво престъпление! Декларирал съм парите си още преди да вляза в политиката. Платил съм всички данъци. Сделките са извършени от "Рашидов пропъртис" ООД, в което дружество имам дялово участие. Сделките са направени на незавършена фаза "груб строеж" и на такъв етап е постигната договореност за цената".