След отводи на 10 съдии, бившият зам.-министър на икономиката Александър Манолев се изправи пред съда в Благоевград. Той е обвинен в  неправомерно усвояване на евросредства покрай скандала около къщата му за гости. 

Днес делото трябва да тръгне, след като магистратите не искаха да се захванат с процеса. Причината е, че сестрата на Манолев е районен съдия в Сандански.

Адвокатът на Манолев поиска днес 11-и отвод, защото отново се съмнява в безпристрастността на съда.

"Изкараха ме най-големия мошеник и в същото време най-големия наивник", каза Манолев на влизане в залата. Той заяви, че една година преди скандала е разбрал за папката с доносите срещу него и всичко това било добре организирана кампания.

На въпрос дали ще се сбогува с политическата си кариера, той отговори, че не това е най-важното в момента.

В съда дойде и Ана Димитрова - дъщеря на гледачката на децата на Манолев. На нейно име е била регистрирана фирмата, към която са били отпуснати евросредствата - 380 хил. лв. от фонд "Земеделие".

Според обвинителния акт, внесен срещу Манолев, той е играл ролята на подбудител и помагач, а дъщерята на детегледачката му - Ана Димитрова, е обвинена за извършител на престъплението. Тезата на държавното обвинение е, че те са представяли неверни сведения пред Държавен фонд "Земеделие" с цел получаване на средства от Европейски земеделски фонд за развитие на селските райони. 

Така за изграждането на къща за гости са получили неправомерно 380 хил. лв. Луксозната къща за гости край Сандански никога не е използвана като туристически обект, а като личен имот на семейството на Манолев. 

Прокуратурата посочва, че обвиняемият Манолев умишлено склонил Ана Димитрова за извършване на престъплението. Освен това той я улеснил чрез даване на съвети и разяснения относно процедурата за кандидатстване, условията и реда за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ, както и необходимите за това документи. Също така е осигурил и счетоводна и строителна фирми, недвижим имот, върху който да се изгради нефункциониращата по предназначение къща за гости, както и земеделска земя за регистрацията на обвиняемата като земеделски производител. Манолев е осигурил дори и строителните материали за изграждането на къщата, посочва още прокуратурата. ЕК отказа коментар по случая с българските къщи за гости. 

Към момента спрямо Манолев и Димитрова са наложени мерки за неотклонение "парична гаранция".