Дончев обясни, че "рискът в момента е голям, не знам коя компания в света може да предложи толкова машини, които преди това трябва да минат и технически одит. За доставка на машини за гласуване ще са необходими 20-30 милиона лева за всички изборни секции у нас и в чужбина".

"Две са причините, за да се стигне до тук с машинното гласуване. Ако някой хване лека настинка, сигурно пак аз ще съм виновен. Но нека говорим сериозно. Първата причина е Избирателният кодекс. ЦИК го чете по един начин. Тя има правомощия да тълкува закона", каза Дончев.

Той посочи като втора причина да има такава трудност факта, че тези парламентарни избори са предсрочни.

"В момента най-лесно е някой да си измие ръцете с ЦИК, която да наеме или купи машините. ЦИК не са могли нито септември, нито октомври, ноември, декември, януари да знаят кога ще са изборите, коментира Томислав Дончев.

"Ако някой утре хване лека настинка, сигурно пак аз ще съм виновен“, така Дончев отговори на критиките, че не е предприел необходимото за доставянето на машини за гласуване за предстоящите избори.

Той припомни, че не веднъж е казвал, че е поддръжник на машинното гласуване. То действително дава шанс да се препятстват изборни измами.

"Най-важното е друго. Ако България уважава себе си като държава, трябва не само да ги купи, а да си ги произведе. Имаме капацитет. И съм убеден, че разходът по изработката ще бъде близък до този, на който ги наемаме", убеден е Томислав Дончев.

Той посочи, че ако ЦИК е била поискала от бившия вече Министерски съвет средства за такива машини, тя е щяла да ги получи.