Проектът "Български поток" за директна доставка на синьо гориво от Русия, за който президентът Румен Радев заговори по време на визитата си в Москва, е неосъществим.

Това обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова в предаването "Ексклузивно" по ТВ "Европа". Тя каза още, че е готова да предостави информация на президентската институция, както и да се срещне лично с Румен Радев ако е нужно, за да му обясни, че това всъщност е проектът "Южен поток", за който ЕК ни наложи наказателна процедура, защото противоречи на европейските изисквания.

"Настъпи някакво объркване след предложението на президента Радев за реализация на проект "Български поток" - директна доставка на природен газ за България. Това, което може би президентът Радев има предвид, казвайки "Български поток", той може би мисли за проекта "Южен поток". Ако това наистина е така, трябва да се внесе много сериозна яснота, пояснение по този въпрос. Аз изразявам готовност, ако е необходимо да предоставя и съответната информация свързана с проекта "Южен поток", да поясня някои детайли, които са от значение, за да може да не се допуска подобен тип говорене, защото проектът "Южен поток" към момента неговият статут е ясен. Знаете, че ЕК през юни месец 2014 година със свое писмо информира българската държава, че започва наказателна процедура по отношение на този проект.

Президентът Путин обяви спирането на "Южен поток" през декември 2014 година. Мотивите за наказателната процедура са неспазване на законодателството в областта на обществените поръчки, във връзка със съответните избори на изпълнители, които трябва да бъдат направени. Така че това трябва много ясно да се знае и да се прави този паралел. Има съответни правила, има съответен ред, по който се развива един такъв процес.

Правя само някакви догатки, дали президента говори за "Южен поток", но по друг начин не бих могла да тълкувам това предложение за "Български поток", освен ако то не е в контекста на "Южен поток" и президентът може би има предвид тази идея. Затова смятам, че наистина е важно да се изясни този въпрос - ще дадем необходимите документи, необходимите пояснения, ако е необходимо за да има яснота", заяви Теменужка Петкова.

- Казвате, че проект "Български поток" е неосъществим?

- Казвам, че, ако президентът има предвид под "Български поток" "Южен поток", защото там се говореше за директни доставки до България, съответно на Варна, това няма кой друг проект да бъде. И ако това е така, трябва да е ясно, че към този момент един такъв проект не може да бъде реализиран", заключи министърът на енергетиката.