Отношенията между ЕС, Русия и САЩ не са се променили особено, въпреки последните събития. Това каза политологът Христо Анастасов  пред телевизия "Блумбърг"

"Само да ви напомня, че миналата седмица ЕС пресече опитите на Путин да замести "Лукойл" с "Газпром" и да настани "Газпром" навсякъде. Можем да кажем, че ЕС направи за България онова, което страната ни очевидно не е готова сама да направи. Така че колко да се е променило отношението към Русия?".

По думите му отношението на ЕС към Русия ще се промени, когато "тя спре да удря Европа и да се опитва да бъде монополист".

Отношенията между ЕС и САЩ са съвсем различни.

"Протекционизмът е вечното изкушение на САЩ. Те обичат пазарната икономика за всички други, освен за себе си. И това винаги е било така. Не непрекъснато и в еднаква степен, но периодично САЩ се връщат към това, особено във времена на криза. В момента, в който имат застрашен отрасъл, вечното изкушение е "сами за себе си - ние сме си достатъчен пазар", смята Анастасов.

Според него, съперничеството между двете най-големи индустриални сили е от години - между САЩ и ЕС, ще има търкания и в бъдеще. Няма изгледи и залог обаче това да се превърне в нещо повече от съперничество и заяждане.

"Три години след 1996 г. - след тогавашното протекционистко изкушение на Клинтън, САЩ и ЕС заедно в рамките на НАТО участваха в косовската акция. Така че колко да са се развалили отношенията им?".

Христо Анастасов определи като "ненужни" визитите на президента на България Румен Радев и на премиера Бойко Борисов в Русия:

"Абсолютно ненужни и безсмислени бяха двете посещения в Москва. Когато си част от една органзиация, която се опитва да има обща политика спрямо голям агресивен съсед, когато представляваш най-уязвимата и зависима енергийно страна, да отидеш от свое име. Да отидеш сам, претендирайки, че си някакъв медиатор, е меко казано странно. Цялата история с АЕЦ "Белене" е изиграна от поредни български правителства, и то определено от правителствата на Бойко Борисов, тъй като той управлява от 13 години. Тя беше много зле изиграна от българската страна, по изключително вреден за държавата ни начин. Потънаха милиарди, България не успя да се защити и юридически".

Според него, заради проектът за изграждането на АЕЦ "Белене", която е в интерес само на Русия, ние пропуснахме момент, в който, с едно рационално и иновативно съвременно решение за електричеството, да бъдем голям износител на ток.

"Преди 20 години много от съседите ни бяха в страхотна нужда от ток. Междувременно се случиха много неща - и румънците, и турците работиха много по този въпрос, и в момента никой няма да има нужда от този ток", твърди експертът.

"Новите блокове на АЕЦ "Козлодуй" бяха също алтернативата, не бяха грандомански проект, в който да потънат пари и не се случи, защото някои хора защитаваха силно интерес, който не беше българският".