"Премиерът явно продължава да бъде един объркан човек. Няма как да квалифицира идването си в българския парламент като народен съд. Ако сега го вижда по този начин, преди един месец пак ли го виждаше така, преди една година, когато имаше пълно мнозинство, пак ли го виждаше като народен съд. Българските граждани вече трябва да разберат оправданията на Борисов". Така Георги Свиленски от БСП коментира пред NOVA думите на премиера в оставка Бойко Борисов по повод усилията да бъде изслушан в парламента.

Според социалиста Борисов искал да унижава и да използва - депутати, министри и български граждани с едно единствено условие - неговото по-дълго съществуване във властта.

"Искаме да дойде в парламента, както е по Конституция, за да представи плана за възстановяване. Аз разбирам притесненията, вероятно не може да го представи. През всички тези години, когато сме викали премиера по различни въпроси, винаги ни се отговаряше, че въпросът не е от компетенциите на Борисов. Предполагам, просто той няма да може да се справи с тази задача. Заради това са всички тези опити да бъде скрит. Не да бъде унижен от опозицията или някой друг, може би, неговите представители се притесняват от това да се самоунижи", обясни Свиленски.

"Ако премиерът прецени, ще отиде при депутатите. Той заяви, че ще отиде, така че го направи. На всички е ясно, че целта да отиде там е да бъде унизен, а не да се чуе Плана за възстановяване и устойчивост". Това заяви транспортният министър в оставка Росен Желязков.

"Планът е ясен, има три издания и беше обсъждан и със синдикати, и с работодатели, и с неправителствения сектор. Ако парламентът има други виждания, свързани с политиките, програмите и съответните проекти в Плана, има възможността да направи допълнения и предложения. Това или друго правителство ще го внесе така, както събере политическата воля на новото мнозинство в парламента", каза още той.

"Доверието, което всеки един парламент гласува на правителство, се нарича инвеститура - т.е. той го облича с доверие и отговорност. Това важи за мандата на съответния парламент. Този парламент не е дал доверие на кабинета. Той е дал оставка пред новоизбраното НС, така че всяка една политическа отговорност не може да бъде носена по смисъла на едно редовно правителство в рамките на мандата на парламента, който го е избрал", посочи Желязков.

"От друга страна, премиерът, както и заместник министър-председатели, и министрите, по смисъла на действащия правилник могат да се съобразяват с правилата, свързани с парламентарния контрол. Такива хрумки за привиквания унижават правовата държава от гледна точка на разделението на властите", коментира той.

И допълни: "Ние имаме законодателна, изпълнителна и съдебна власт. И дотолкова, доколкото изпълнителната власт функционално черпи правомощията си от законодателната, това е т. нар. политическа отговорност, но извън процедурите по правилник тя се изчерпва с изтичане на живота на предишното НС".

Той коментира думите на Филип Станев за това, че е имало подмятания от страна на депутатите от ГЕРБ към останалите депутати.

"Разбира се, във всяко едно Народно събрание има подмятания. Между редовете по хоризонтал и вертикал прехвърчат искри. За съжаление, добрите нрави дори и в Народното събрание не са принцип, а изключение. Парламентарната етика ще е тема, която ще занимава всички. Аз и моите колеги ще направим необходимото, за да върнем добрия тон в парламента", каза Росен Желязков.