Лидерът на ГЕРБ и премиер в оставка Бойко Борисов даде извънреден брифинг в централа на партията, на който коментира актуалните теми след първото редовно заседание на Народното събрание в петък. На брифинга присъстваха и вицепремиерът Томислав Дончев, финансовият министър Кирил Ананиев и здравният министър Костадин Ангелов.

За Плана за възстановяване

"Ще започнем с Плана за възстановяване и устойчивост, тъй като последните дни се опитват да го изкарат едва ли не като неангажираност. Искат да го направят ябълката на раздора, а е правен от над 200 човека, най-добрите експерти. Няма лошо за тези, които ме викат в парламента, но как си представят да им представим този план", заяви премиерът в оставка.

По думите му, на практика не е възможно планът да се изчете в Народното събрание, защото трябва да бъде четен до края на юли.

"За това ние в петък го депозирахме в деловодството на парламента и умолявам колегите най-отговорно - приемете го. Той е добре направен. Томислав Дончев и Кирил Ананиев са на ваше разположение 24 часа в денонощието. Отхвърлете го като не ви харесва. Дайте си вашия план, но спрете да спекулирате, че няма план. Ето го планът - с приложенията. Работен усърдно и ние сме го работили уверени в успеха си, че ние ще го изпълняваме", каза още Бойко Борисов.

Според него не е честно да се каже, че не е работено по плана. "Готови сме във всеки един момент да го представяме. Той трябва да бъде четен не от подобни на сегашната юридическа комисия хора, а от хора, които разбират и са експерти", посочи още Борисов.

За оставката на правителството

Според премиера в оставка злобата и реваншизмът е стигнала до там, че в петък в Народното събрание толкова са искали бързо да се саморазправят, че са приели оставката на кабинета.

"Сега тук възникна първият спор. Да, има чл. 111, ал. 3 в Конституцията, който казва, че до следващото правителство този кабинет изпълнява своите функции. Спомням си при Станишев - чак когато има ново правителство, се приема оставката на старото, защото сега министрите, които са уволнени от парламента, в сряда ще явят да искат да стават депутати, защото с акт на парламента са махнати от там. В желанието си са толкова да унижат ГЕРБ, че те в петък приеха такова решение. Нали там бяха новите най-велики юристи, прависти. Спомням си на конгреса Таня Дончева, на който присъствах много се надявах, че там действително има юридическа мисъл. Другите от "Да, България" няколко години знам колко им е юридическата мисъл", каза още Борисов.

Той добави, че го викат в парламента, за да правят народен съд. 

"Защо да се явя, като те са ми гласували оставката. По тяхното решение, аз вече съм гражданин", заяви още премиерът в оставка. 

"Правят уйдурма с ДПС"

Има ново управляващо мнозинство - "Росенец" вече няма да бъде закачан - бъдете сигурни. Бъдете сигурни и че няма да има и мажоритарни избори, защото оправданието е, че трябва да има по-спокоен парламент", заяви Борисов.

"Мисля, че вече за всеки стана ясно, че ГЕРБ и ДПС не са имали, нямат и няма да имат общо. Целият летен преврат, започващ от "Росенец" от Христо Иванов, е добро координирано общо действие на "Да, България" с ДПС. Нали виждате как гласуват. Сега ще зададете ли въпроса има ли тайно мнозинство, след като навсякъде гласуват заедно", попита още Бойко Борисов.

За връчването на мандатите

Партия ГЕРБ няма да бави мандата за съставяне на правителство, след като го получи от президента, каза Бойко Борисов.

Той обаче допусна, че втората по големина партия няма да предложи правителство, а целта е да се стигне до служебен кабинет на държавния глава Румен Радев.

Борисов изрази убеденост, че проектът на ГЕРБ за ново правителство няма да бъде приет, но и друг няма да бъде и предложен.

"Изобщо няма да го бавим. И да видим тяхното правителство. Колегата Трифонов, от утре след карантината да ги събере да правят правителство, министри, каквото искат, не им се бъркам. Имат мнозинство.

Само че моят страх е, че те няма да направят правителство. Те им трябва служебно правителство на Радев и през месеците на репресии да се опитат да постигнат по-добър резултат", каза Борисов.

За закриването на Националния оперативен щаб

"Ние се отнасяме изключително отговорно относно здравето на хората. Тук пак се опитаха да изкарат едва ли не, че закриваме Националния оперативен щаб. Първо, членове на този НОЩ са държавни служители. Единият е шеф на "Пирогов", другият на ВМА, третият национален здравен инспектор. Те са си на своите постове, но понеже една година те не спряха да се подиграват с щаба. Не спряха. Дори казваха, че двама генерали плашат народа. Гориха маските, ако си спомняте. За това казахме вече Симидчиев, който аз уважавам, той беше в съвета към премиера, за да чуем всички мнения. Тогава в света нямаше правила как да се провежда борбата с пандемията. Така че ние едва ли не, че ние на инат щабът сме затворили. Няма решение на щаба без да е съгласувано с мен и без да съм разпоредил. Живи и здрави, сега нека ви кажа. Моето предложение, ако искат да го има този щаб, Симидчиев, който вече е шеф, избран с голямо мнозинство от целия парламент, оглавява щаба и дава указания на министрите съответно, докато има ново правителство как да действа", изтъкна лидерът на ГЕРБ.

Борисов допълни, че е разпоредил на здравния министър в оставка проф. Костадин Ангелов да се възстанови работата на НОЩ, докато бъде избран нов. 

На въпрос дали има подпис за сформиране, след като е бил разформирован и как е уредено това документално, Борисов отговори, че чисто юридически нямат право да подписват и министърът сега не е министър.

"Парламентът може още днес да се събере и да вземе решение - Новият НОЩ от кого да се ръководи, как да се ръководи, да го има ли, да го няма ли. Спрете с нас да се занимавате. Ние сме предоставили всичко", изтъкна Борисов.

Той отговори и на журналистически въпрос защо не е помогнал със състав на Щаба с думите: "На мен четири години кой ми помогна от всичките тези и ми казваше?".

 

За ваксинационния план

"Днес имаме доставка на "Модерна". В понеделник 62 010 дози на "Пфайзер". През месец май всяка седмица ваксините на "Пфайзер" ще идват по 270 хил, договорени вече с календар. Това е много важно да се знае, а юни всяка седмица по 410 хил. от "Пфайзер". Ние само за два месеца ще приключим с ваксинацията", посочи още Бойко Борисов.

"Ние не сме талибани, не сме били фашисти. Ето, направиха комисия, ще проверяват, ще видим какво ще кажат. Сега вместо мнозинството да се хване и да си направи нов Щаб или да възобнови работата на този. Но те искат да направят провокация, а и мен да ме вкарат в словоблудството - е, няма да стане, няма да си изпусна нервите", категоричен бе лидерът на ГЕРБ.

Само едно обещание не съм изпълнил - скенер за УМБАЛ "Света Анна". Свършете я тази работа - обърна се Борисов към здравния министър в оставка проф. Костадин Ангелов.