Депутатите взеха решение министър-председателят Бойко Борисов да бъде задължен да се яви в Народното събрание, за да представи Плана за възстановяване и устойчивост в сряда - 21 април в 9.00 часа.

Решението беше взето със 135 гласа "за". Единствените против бяха от ГЕРБ /70/, които поискаха прегласуване. Последваха възгласи и викове в залата. 145 от депутатите подкрепиха искането на второто гласуване, а ГЕРБ се въздържаха.

Планът трябва да бъде изпратен в Европейската комисия до 30 април.

Последва скандал в залата, предизвикан от настояване на ГЕРБ по Плана да бъде изслушан вицепремиерът Томислав Дончев. Председателстващият заседанието Татяна Дончева обаче заяви, че се върви по дневния ред и ако г-н Томислав Дончев иска да бъде изслушан, ще стане но друг път.

Снимка: БТА

Според дневния ред като точка 4 трябва да бъде изслушан министърът на финансите Кирил Ананиев за състоянието на бюджета на държавата и размера на фискалния резерв.

Последва бурно тропане и скандиране от ПГ на ГЕРБ - "Мутри вън" и "Таня Дончева вън".

Снимка: БТА

През цялото време министър Ананиев остана прав до банката за изказване. "Министърът ще дойде ли да отговаря", попита Татяна Дончева и прекъсна заседанието за 10 минути и свика Председателски съвет на парламента.

След председателския съвет депутатите гласуваха и приеха, че изслушванията на министъра на финансите се отменят за идната сряда.

По-рано парламентът гласува и прие оставката на кабинета "Борисов 3"

Процедурата дали премиерът да дойде в НС и лично да присъства по времето на дебата за оставката на кабинета скара парламентарните сили. След остър юридически спор депутатите в крайна сметка приеха със 156 гласа "За" оставката на кабинета "Борисов 3".

Резултатите от гласуването бяха посрещнати с аплодисменти от част от депутатите в пленарната зала. Изказвания от парламентарната група на ГЕРБ - СДС нямаше.

Освобождаването на Националния оперативен щаб от кабинета в оставка предизвика бурни разнопосочни реакции, както в кулоарите на парламента, така и в пленарната зала със серия от декларации.

Снимка: БТА