Председателят на парламента Ива Митева прекрати днешното заседание на парламента поради липсата на ред в пленарната зала, предаде БТА. Това стана след струпване на депутати около трибуната и 15 минутна почивка - време, в което народните представители трябваше да овладеят напрежението, предизвикано от предложението на лидера на БСП Корнелия Нинова законопроектът за преизчисляване на пенсиите да бъде разгледан днес и на второ четене.

Законопроектът за изменение и допълнение на КСО бе подкрепен единодушно на първо четене, въпреки че разглеждането му премина само със становище по вносител, без доклад от комисията по бюджет и финанси.

Председателят на парламента Ива Митева заяви, че дори допускането му в пленарна зала е в нарушение на правилника. Тя отказа да подложи на гласуване искането на левицата законопроектът да бъде разгледан в рамките на днешното заседание на второ четене.

Депутатите от БСП посрещнаха отказа на Митева с викове "оставка" и освирквания.

"Г-н Свиленски, вие се подигравате с българския парламент днес", каза Митева, след като се наложи да упражни правомощието си и да прекрати заседанието.

Тя припомни, че в зала са били направени заявки за предложение от страна на депутати от ДПС законопроектът да влезе в сила в срок от 1 януари следващата година и припомни, че предложения е имало и от "Демократична България".

Митева напомни и за решение на Конституционния съд по искане на БСП срещу ГЕРБ от 2010 г. по закона за националния архивен фонд.

Митева обоснова отказа си да подложи на гласуване предложението и с наличието на обструкции в пленарна зала.

Шефката на НС припомни, че народните представители нямат задължението да правят предложението в пленарна зала на първо четене, а могат само да заявят това.

Левицата обвини Митева, че взима това решение на "гърба на българските пенсионери".

"Виждам шума в залата и виждам, че няма консенсус", обърна се Митева към левицата при поредната процедура по начина на водене.

Йордан Цонев от ДПС също апелира към Митева да прекрати заседанието като цитира разпоредба от правилника, според която в председателят може да прекрати заседанието поради липса на ред и условия за нормално протичане на заседанието.