Предложението на "Има такъв народ" за министър-председател е Антоанета Стефанова - единствената българка, която е била световна шампионка по шахмат за жени. Това обяви с пост във Фейсбук лидерът на партията Слави Трифонов.

Той обаче подчерта, че мандатът ще бъде върнат веднага и "Има такъв народ" няма да съставя правителство, тъй като в парламента не може да бъде съставено стабилно мнозинство.

Слави Трифонов мотивира решението така:

"За наша радост има българи, които ни карат да се гордеем. Пред света. Ето например, имаме двама световни шампиони по шах. Веселин Топалов и Антоанета Стефанова.  Световните шампиони по шах са обожествявани по света. За тях се пишат книги, правят се филми и имената им са изписани със златни букви в световната история. И ние имаме двама.

Нашето предложение за министър-председател е световният шампион по шах Антоанета Стефанова. Тя има икономическо образование и говори пет езика. Сравненията, размислите и изводите оставям на вас."

Антоанета Стефанова обаче ще върне мандата, поради липсва на необходимия брой депутати за стабилно правителство, обяснява лидерът на "Има такъв народ":

"Разбира се, Антоанета Стефанова веднага ще върне мандата. Веднага. На секундата. Защото "Има такъв народ" няма необходимия брой депутати или партньори, за да състави правителство. Стабилно правителство. Предлаганата подкрепа е от политически субекти, които са вредни, алчни и доказано компрометирани. И това тяхното не е подкрепа, а зависимост.

Така че Антоанета Стефанова ще приеме мандата с уважение и веднага ще го върне. Законът, Конституцията и демокрацията ни дават възможност да направим по-добър избор."

42-годишната Антоанета Стефанова е завършила магистратура по "Финанси" в Стопанска Академия "Д.А.Ценов" и бакалавър- "Управление на човешки ресурси". Тя е трикратен Световен шампион по шахмат за жени. 3-кратен Европейски шампион. Участник в 14 Шахматни Олимпиади като лидер на националния отбор на България 1992-2020 г., сертифициран треньор от Международната Федерация по Шахмат (ФИДЕ)-2009 г. ФИДЕ Senior Trainer- 2015 г.ФИДЕ Лектор - 2009 г.

Минути след като Слави Трифонов обяви решението си, премиерът в оставка Бойко Борисов нарече лидерът на "Има такъв народ"  политически страхливец заради връщането на мандата.

"Никой не оспорва световните титли по шах. Тук става въпрос за спорта, наречен управление и политика. Ще се радвам Слави Трифонов да отиде да си вземе мандат. Да обясни какво ще прави, кои министри ще сложи и защо не може със 165 депутати да управлява". Това каза премиерът в оставка Бойко Борисов във видео, публикувано в профила му във "Фейсбук.

"Страхливец е този, който казва, че 165 депутати са му недостатъчни и му трябват 240 подкрепящи го. Това е страх", каза Борисов.

И Тодор Живков и Царят не са имали такава подкрепа, припомни той. "Отново ще се дадат 50-60 милиона за избори. Вместо тези пари да бъдат дадени на хората, ние ще търсим абсолютно мнозинство за някого", каза още Бойко Борисов.