Номинираният от ПГ на ПП ГЕРБ за министър-председател Даниел Митов върна на президента Радев мандата за съставяне на кабинет.

"Направихме честно и открито усилие да състави кабинет, бяхме подготвени с екип, бяхме готови и с политики за разговори. За мен партиите, с които смятахме да преговаряме, арогантно отказаха разговори с нас и проявиха политическа недалновидност. Да не бавим по никакъв начин и се отзоваваме, следваме Конституционната процедура и връчваме обратно мандата", заяви Даниел Митов, който бе в президентството с Десислава Атанасова. 

Президентът Радев им благодари. В близките дни ще обява кога ще връчи мандата на втората по численост парламентарна група - тази на "Има такъв народ". 

"В близките дни ще оповестя кога ще връча мандат на втората по численост парламентарна група за съставяне на правителство. Надявам се предоставеното време да бъде инвестирано в диалог и изграждане на доверие между политическите сили. България има нужда от стабилно правителство, излъчено от българския парламент на основата на споделени принципи и приоритети. Само легитимни правителство, което се ползва с доверието на обществото, може да изведе от кризата", заяви Румен Радев.

Пред журналисти Даниел Митов заяви, че най-малкото "Има такъв народ" е най-нормално да отидат на разговор да чуят какво имаме да им кажем и не е нужно да се проявява такава политическа арогантност и политическа недалновидност. Според Даниел Митов сега "Има такъв народ са на ход да кажат какви икономически мерки са предвидили и тези за излизане от пандемията.

"Когато най-голямата парламентарна група спечели на избори и те кани на разговори, нормалното и отговорно политическо поведение е най-малкото да отидеш и да чуеш какво имат да ти кажат и да проведеш разговори по определени приоритети. Бяхме готови и с преговорни екипи, и с разговори по политики. Не е нужно да се проявява такава арогантност и откровена политическа незрялост", коментира Митов.

"Емоциите от лятото, са си емоции от лятото. Институционалният разговор е друго нещо. Когато хората са си казали мнението, когато са отредили места на съответните партии и коалиции в парламента, не може да се заобикаля най-голямата", допълни още той.

Десислава Атанасова, председател на ПГ на ГЕРБ заяви, че е време за решения. Сега всичко зависи от решенията на "Има такъв народ" и президента, каза тя и разкритикува и работата на парламента. 

"Върнахме мандата без да мине за гласуване в парламента, защото там се завърнаха порочни практики - гласуван с чужди карти и приемане на порочни правила", коментира и Десислава Атанасова - председател на парламентарната група на ГЕРБ. Няма нужда гражданите да стават свидетели на низости при гласуването на състава, добави тя.

"Положихме усилия, поканихме партиите, за които смятаме че имаме допирни точки. Не знаем обаче какви предложения имат във връзка с развитието на държавата, не знаем кой ще се появи за министерски пост", каза още Атанасова. Тя обясни още, че пред президента са изразили своите притеснения за темите, които не са в дневния ред на парламента.

ГЕРБ получи мандата от президента на 20 април, след като представи своя проектокабинет. Изпълнителната комисия на партията взе решение в 7,30 часа днес да върне мандата. Решението бе оповестено рано сутринта от премиера в оставка Бойко Борисов в живо включване от дома му заедно с номинирания за премиер Даниел Митов, Томислав Дончев и Десислава Атанасова.Това става след като "Има такъв народ" и "Демократична България" отказаха да се явят на консултации с тях. 

Премиерът в оставка подчерта, че се съобразява с решението на Изпълнителната комисия на партията за връщане на мандата. Той прогнозира, че партията на Слави Трифонов също ще върне мандата и няма да могат да направят изборите. "Ако това е целта им - да направят доживотно служебно правителство, това е вече пряка атака на демокрацията", заяви Борисов.

Оттук нататък президентът трябва да връчи мандата на "Има такъв народ", а те в 7-дневен срок да предложат правителство. В противен случай президентът трябва да реши коя ще е третата политическа сила, която ще получи мандата. Ако и тя не успее да сформира правителство, се отива към служебен кабинет.