Партия "Има такъв народ" очаква връчването на мандата от президента Румен Радев и едва след това ще коментира дали ще направи опит за съставяне на кабинет. Така за пореден път председателят на парламентарната група на партията на Слави Трифонов - Тошко Йорданов, отклони въпросите на журналисти. По този начин той коментира обявеното по-рано днес решение на премиера в оставка Бойко Борисов ГЕРБ да върнат мандата за формиране на правителство на държавния глава.

Йорданов отклони въпросите за принципните им позиции за кабинет.

"Все още няма мандат колеги, президентът трябва да ни извика. То е ясно, че сме ние, но той трябва да го даде. Всяко нещо по реда си. Работим по графика, който е такъв. Когато дойде мандатът при нас, тогава ще разберете какво ще направим. Ще направим това, което трябва да направим, в момента, в който ни дадат мандата. Какво неясно има в това. Не говорим напред. Разберете ме, не говорим напред. Когато президентът, което е в неговите правомощия, прецени, че трябва да връчи мандата, тогава може да ми задавате тези въпроси. Педи това е безсмислено", категоричен бе той.

Председателят на ПГ "Демократична България" Христо Иванов пък коментира, че разговори, свързани с каквото и да било намерение на "Има такъв народ" за реализиране на мандат, "изобщо няма", предаде БТА.

От своя страна заместник-председателят на ПГ "Изправи се! Мутри вън!" Николай Хаджигенов заяви, че неофициални разговори се водят с всички опозиционни партии и това е заявено от парламентарната група още преди старта на 45-ото НС.

"Ние дължим на избирателите поне да се опитаме да съставим кабинет. Смятаме, че в политиката на човек трябва да му стиска да поема рискове", каза депутатът и подчерта, че е дошъл в парламента, за "да върши трудна и мръсна работа, а не да му е комфортно".

По-рано обаче Татяна Дончева от неговата политическа формация изрази резерви дали би трябвало да бъде подкрепен кабинет на "Има такъв народ", ако министрите не са експерти.

"Ако съставът е твърде артистичен, ако сценаристите се наредят в Министерския съвет - ще се замисля дали това ще им е по силите. Партията на Слави Трифонов не е показала по никакъв начин желание да осъществи мандата и състави правителство", заяви тя.

В 10,30 днес представители на ГЕРБ-СДС отиват при президента, за да върнат официално мандата.