Ако "Има такъв народ" не направи правителство, изглежда нелогично мандатът да се даде на БСП или на ДПС. БСП не би било редно, колкото и да е ласкателно за тях, да получат мандата за това правителство, да го приемат, тъй като партията дължи отговори както на собствения си твърд електорат и на членовете си, така и на обществото.

Това заяви Любомир Стефанов, преподавател по политически науки в НБУ. Той допълни, че и не би било публично приличие в ситуация, която БСП е подкрепила президента Румен Радев за втори мандат, той да връща жеста. Според него министър-председателят на бъдещия кабинет трябва да е политик, а в правителството му може да има експерти.

И още кои партии биха се сринали или спечелили при избори през юли и какво биха могли да свършат депутатите за това говори пред Dir.bg преподавателят по политически науки. 

- Г-н Стефанов, след като ГЕРБ върна мандата, очакваме президентът да го връчи на "Има такъв народ". Какво предвиждате в случай, че те съставят или не кабинет? 

- Предполагам, че президентът, следвайки заявеното си желание по време на консултациите в началото на тази седмица, ще връчи в най-скоро време и къс срок, а именно - в понеделник, мандат на втората по големина парламентарно представена партия "Има такъв народ".

Иначе хипотезите са две.

Те приемат мандата, съставят правителство на малцинството, т.е. само от тяхната партия, и искат подкрепа от всички останали. Тази хипотеза не е лишена от логика, тъй като от "Демократична България" заявиха, че биха подкрепили такова правителство, без да искат участие в него. Остава да видим дали другите претендиращи, че представляват протеста или каузата антиГЕРБ, ще подкрепят такава хипотеза.

Втората хипотеза е - не правят правителство и връщат мандата. Тогава отиваме на личната преценка на президента дали да има трета опция или направо да се минава към служебен кабинет. Най-вероятно президентът ще опита да направи последен опит, но ако "Има такъв народ" се провали в опита си да състави правителство, изглежда нелогично да се даде мандат на БСП или ДПС, защото някак си би изопачил много парламентарната картина в България - с партии, които не се доближават дори към челото, да имат възможност да управляват страната при условие, че вече е демонстрирано отчетливо, че липсва консенсус в тази посока. 

- Не е ли възможно мандатът да отиде и в "Демократична България"? Те също събират протестната подкрепа, макар че още при първите разговори заявиха, че едва ли ще го приемат. 

- Разбира се, че има такава хипотеза. И "Демократична България" е коалиционна формация, в която влизат "Зелените:, ДСБ и "Да, България". Това важи и за "Изправи се! Мутри вън!", в които има партии в коалиция.

Да, президентът може да реши да връчи на "Демократична България" мандат. Но пак казвам - вижте парламентарното представителство, ще изглежда малко като че ли пресилено. Не казвам обаче, че не е лишено от логика, тъй като всички сме обединени - и парламентарно представените партии, и ние отвън - наблюдателите, и ние - всички български граждани, че държавата в момента не може да бъде оставена на свободно падане, на безпилотно управление. За съжаление не сме Белгия, която да изкара 2 години и половина без правителство. Имаме нужда от действащо правителство, което да върши работа. Знаете, има много точки - от актуализацията на бюджета до теглене на външния дълг, до оправяне на Плана за възстановяване и развитие по европейската линия, управление на пандемия, ваксинации куп належащи дела. Те са ясни, но без правителство не могат да бъдат свършени.

Ако приемем хипотезата, че "Демократична България" получава мандат, те към кого биха се обърнали да сключат коалиционно споразумение? Към същите партии, които до вчера не са подкрепили. Изпадаме в някакъв порочен кръг, насила хубост да направим. Не казвам, че нещо може би няма да се промени, все пак това са живи хора, парламентарно представени партии може да размислят, хората си променят мнението.

И след това не изключвам и натиск от страна на гражданите, не изключвам и някакви протести да се случат. Да излязат и да кажат на тези парламентарно представени партии - вие получихте мандат да ни представлявате, а не да се криете и да бягате от отговорност. 

- Какви ще са полезните ходове за БСП, ако получи мандата и изпадне в същата излоация като ГЕРБ? 

- БСП не би било редно, колкото и да е ласкателно за тях, да получат мандата за това правителство, да го приемат, тъй като партията дължи отговори както на собствения си твърд електорат и на членовете си, така и на обществото. Не би било публично приличие в ситуация, която БСП е подкрепила президента Румен Радев за втори мандат, той да й върне жеста. Първо не я припознават като опозиционна политическа сила, така че да прави някакъв кабинет, защото да се реабилитира през задния вход, ми изглежда много наивно от тяхна страна. И това би било пагубно, тъй като да, ситуацията е възможно да се повтори както при ГЕРБ, от "Има такъв народ" заявяват, че няма да правят правителство с БСП, което означава, че ако получат покана, отказват да участват автоматично, за ГЕРБ е излишно да говорим за какво става дума, и остават "Демократична България", "Изправи се! Мутри вън!" и ДПС. Това е абсолютно неудачна комбинация за структуриране на стабилно правителство. Въпреки биографиите на хората от тези формации, част от които са общи, както знаете. По-скоро не си го представям. Не казвам, че е невъзможно, но то би било контрапродуктивно за всички участващи в него. Стабилността му е много условна величина, много незначителна даже. 

- Далновидно или безотговорно постъпиха от "Демократична България" и "Има такъв народ" с отказа да преговарят с ГЕРБ? 

 - Аз политически оценки не мога да дам, тъй като това са емоционални състояния. От гледна точка на собственото си партийно или коалиционно бъдеще тези формации са преценили дали могат или не могат да си позволят случващото се - риск или печалбата от подобно предложение. Те избраха да не участват, следвайки заявките си от предизборната кампания. "Демократична България" има предистория с ГЕРБ, тя се нарича Реформаторски блок и знаем как свърши. Голяма част от лицата в момента, седящи в парламента на банките от тази формация, бяха министри. Ако си спомняте, в кабинет на ГЕРБ с Реформаторски блок. Но са счели този път тази възможност, като нещо, което окончателно ще ги компрометира и са си научили урока, според тях.

"Има такъв народ" имат някаква тяхна позиция, която, както всички знаем, очакваме да разберем. Трябва да бъде вокализирана, тъй като ни оставят в състояние на гадаене. Това е изключително вредно, тъй като зарежда с токсични очаквания тяхната позиция и те в един момент ми се струва, че изпадат в ситуация, в която искат да чуят какво да кажат. Чакат някой да им каже от обществото какво да кажат и те в този момент загубват собствената си позиция, доколкото и ако я имат. За мен това е изключително странно и притеснително, тъй като очевидно очакванията са насочени към тях. От една страна е разбираемо да мълчиш, за да претеглиш и да не се подаваш на емоции. Прекрасно. Проблемът е колко дълго трябва да продължи това мълчание - две седмици, три седмици, като ти дадат мандата. И това изглежда странно от формация, която в продължение на характера на своя лидер Слави Трифонов, който с всички позитиви и негативи има една отличителна черта - никога не е стоял безразличен, винаги е заемал позиция. И в случая, когато те нямат такава или поне не я изразяват, ситуацията изглежда още по-странна. 

- Не може ли според Вас да се състави експертно правителство?

- Разбира се, винаги е възможно, но това е параван за политическа безотговорност, тъй като изпадаме в ситуацията "Кой предложи Кой". Този лайтмотив го играехме с едни протести преди 7-8 години "Кой предложи Кой". Сега в кризисна ситуация, която изисква политически решения, скриването зад експерти е безотговорност, тъй като мандатът не се връчва на професор по ядрена физика, на нобелов лауреат по икономика или на изключително иновативен неврохирург, а на политик. И ако той каже: "Еми аз, не, назад защото...", политиките са, за да се изпълняват от политици. Политиците могат да се обградят с всички експерти на света в каквото количество и качество желаят, така щото, метафорично казано, да не се преплетат жиците и да не стане късо съединение. Но да сложиш политиците пред експертите, това е все едно преградна стена пред насрещния огън. Абсолютно несериозно политическо поведение. Няма как избрани през представителен вот на демокрацията хора да се крият зад други, които никой не ги е назначавал. Изпадаме в абсолютно порочен кръг за носене на отговорност. Стигаме до колективната безотговорност. 

- Представителите на "Има такъв народ" правят първите си крачки в политиката, не е ли вариант предложено от тях правителство да бъде основно от експерти?

- Има разбира се, но министър-председателят му трябва да е политическо лице. Каква е длъжностната характеристика на министър-председателя? Той носи политическа отговорност. Експертната му функция е да координира действията на Министерски съвет. Затова, пак казвам, трябва да бъде космонавт или нещо от сорта. Не, нищо подобно. Г-н Трифонов или някой друг, но корективен човек, разпознаваем като партиен човек, който да застане отпред и да каже - ето го моя списък, ние сме новосформирана формация и произтичащото от това, като специфика, представяме тези хора, но аз съм отпред с лицето на "Има такъв народ", с мандата на партията, нося отговорността за тяхната работа. И парламентарната група застава зад тях. 

- Кой ще спечели и кой ще изгуби при евентуални избори през лятото? 

- Според мен най-близо до евентуален неуспех на следващи предсрочни избори в средата на юли са "Изправи се! Мутри вън!". Техният тон, ако рязко не се превърне от гръмогласен по целия регистър на вокалния диапазон, в конструктивен, рискуват този път да не им се сучи нищо. Няма я тази среда, която ги прати в парламента. 

Освен това патриотичните формации разбраха отново, че единението ги прави силни. Някаква форма на патриотичен съюз отново ще се появи и той с доста голяма сигурност ще мине парламентарната бариера. При това с много, смея да твърдя, тъй като е достатъчно да видите резултатите им поотделно. Въпреки че механично събиране също не е ползотворно, смятам, че ще намерят място в парламента.

И въпрос вече на позициониране или брандиране е дали БСП ще успее да възстанови резултат. Доколко ДПС ще мобилизира електората си, дали в традиционните, така наречени техни избирателни райони, избирателната активност е една от най-ниските в страната. Това е показателно - или ДПС не си е свършило работата, или имат едно наум друга теория. Ако имат едно на наум и са запазили жокер в ръкава, означава, че в следващия парламент могат да имат 10 депутати повече. Особено както виждаме желание от всички парламентарно представени партии да разкрият секции в чужбина. Няма нужда да си гадател, за да знаеш в нашата южна съседка кой облагодетелства това тотално на 75%-80%. Така че ДПС има много сериозен коз в ръкава си.

А от друга страна предсрочни избори могат да изстрелят "Има такъв народ" още по-нагоре и да станат първа политическа сила. Но могат да бъдат и жестоко наказани, че веднъж, имайки възможността да направят нещо, не са доказали, че са на висотата на очакванията на тези, които са ги изпратили да реализират това нещо. 

А за ГЕРБ зависи. Те си имат структури, организация и каналите за мобилизация, въпрос на комуникиране и на структуриране. Дали ще е във война срещу всички или ще търсят диалог и ще го разгърнат конструктивно, както и от това дали ще се явяват сами или не. Защото тази сутрин в самоинтервюто на премиера в оставка Бойко Борисов чухме една оценка, която за пръв път прозвучава от неговите уста - че ГЕРБ е спечелила първото място на изборите, но не е достатъчно, за да управлява сама, тъй като народът бил казал, според премиера, че те трябва да водят, но и да имат контрол, т.е. да не се самозабравят, защото били правили грешки и много други неща можели да направят сами. Това е един интересен мотив, който трябва да следим как ще се разгърне в комуникирането на ГЕРБ на случващото се в страната. 

- Какво може да свърши 45-ото Народно събрание при тези обстоятелства?

- При служебен кабинет няма как да работи, тъй като конституционната наредба е ясна - за да има служебен кабинет, президентът трябва да разпусне Народното събрание и да насрочи избори. Служебен кабинет се назначава, за да има избори. Той си има редовните функции на действащо правителство, изключая актуализация на бюджета, за които му трябва работещ парламент, но се назначава да менажира избори. Това не е като кабинет на националното спасение или нещо от сорта. Според мен този парламент може да свърши много неща, но за съжаление да ги докара до под кривата круша, тъй като на него му трябва време. Дали ще е време за ремонт на избирателната система, която е трябвало да се прави за една нощ или за един час, дали ще е това премисляне или претегляне на другите платформи, но желанието от една страна да направят впечатление на другите избиратели и да трупат допълнителен политически капитал, който да им донесе по-добри резултати на изборите - предсрочни или не, и желанието да се свърши някаква работа, неминуемо ще доведе до сблъсък. И от другата седмица ще видим дали отново сме в предизборна кампания или не.