Съветът за електронни медии (СЕМ) оповести резултатите от мониторинга на БНР и БНТ за периода от 10-17 юли "относно плурализма на гледните точки" при отразяване на протестите в страната".

На заседание днес СЕМ прие с мнозинство от 3 гласа Доклада за осъществено наблюдение на радио- и телевизионни програми за посочения период.

"Мониторингът на БНР и БНТ е за спазване на чл. 6, ал. 3, т. 6 от Закона за радиото и телевизията относно плурализма на гледните точки, като се отчита и темата за гражданските протести като обем от излъченото съдържание. Обхванати са новини и актуално-публицистични предавания в политематичните програми Хоризонт и БНТ1 на двата обществени доставчика", пишат от регулатора.

Едноседмичното наблюдение показва, че обществените доставчици БНР и БНТ спазват разпоредбата, а именно "плурализъм на гледните точки в новинарските и актуално-публицистичните предавания с икономическа и политическа тематика".

Мониторингът констатира, че темата за гражданските протести е водеща и централна за периода. БНР и БНТ излъчват и извънредни директни предавания и включвания.

В доклада пише още, че обществените доставчици предоставят възможност на зрителите да се запознаят с официалната позиция на държавата по важни въпроси на обществения живот, едновременно отразявайки гражданските протести с критични спрямо управлението позиции.

Отчетено е също, че институционалните, експертните и гражданските гледни точки присъстват в радио- и телевизионните предавания както в Хоризонт, така и в БНТ1, като в съдържанието се отчитат и множество коментари и анализи от различни политически, партийни и неформални идейни перспективи.

В доклада подробно е обяснено, че са обхванати политическите предавания и новини на двете медии.

За същия период СЕМ е направил мониторинг и на Нова телевизия, bTV и Дарик радио.

От доклада става ясно, че за сравнение е направен мониторинг на посочените медии и за още една седмица - периода 18-24 юли, който потвърждава тезата за правилно отразяване на протестите.

Там се обосновават, че все пак изискванията към БНТ и БНР са по-високи, тъй като "осъществяват своята дейност с помощта на публичен ресурс и са призвани да спазват принципа на плурализъм на гледните точки като основополагащ за обективното и справедливо представяне на различните граждански интереси и играят важна роля за спокойното развитие на демократичния диалог в българското общество".

"Директното отразяване на всяко гражданско недоволство крие риск за медиите, които предават на живо събитията от площадите и улиците, защото в аудио- и аудиовизуалното съдържание попадат и думи, лозунги, жестове, изразяващи крайно недоволство и критика, граничещи с език на омразата и внушаващи нетърпимост", отбелязват от СЕМ.

Мониторингът отчита като положителна тенденция във всички наблюдавани програми на обществени и търговски доставчици, усилията на журналистическите екипи да фокусират вниманието на аудиторията върху призивите за ненасилие, толерантност, единство, мирно изразяване на гражданските позиции и цивилизовано отстояване на критични възгледи.

Констатирано е излъчването на редица комуникативни единици, които показват желанието за сътрудничество и разбирателство между протестиращи и органите на реда, за избягването на сблъсъци и насилие, за противодействието на провокации (протестиращи подаряват рози на жени в полицейски униформи; граждански вериги, разделящи полицията от агресивни младежи; общо изпълнение на националния химн едновременно от симпатизанти на различни партии и т.н. ).

Наблюдението отчита, че чрез отговорното отразяване на гражданските протести се засилва ролята на електронните медии като медиатори в полза на разумния политически диалог и гражданско разбирателство.

Отбелязани в доклада са и опитите за посегателство срещу някои журналистически екипи (б.а Нова телевизия), които отразяват на терен гражданските протести.

Относно отразяването на протестите от bTV - в доклада на СЕМ е записано, че се включват на живо от митинга в подкрепа на правителството, показано е изявление на премиера Бойко Борисов. Протестът се следи в реално време - следват преки репортерски свидетелства в емисията.

Относно БНТ1 - излъчено е на живо обръщението към нацията на президента на Република България Румен Радев, който поиска оставка на правителството и на главния прокурор. След това в извънредната емисия "По света и у нас" са включени репортажи от брифинга на МВР по повод на провокации и прояви на агресия по време на вечерния протест от предходния ден, както и от събитията и напрежението в парк Росенец, където полицията възпрепятства представители на ДБ да достигнат брега и да реализират "масово ходене на плаж", докато симпатизанти и членове на ДПС гостуват в лятната резиденция на почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Относно отразяването на протестите в Нова телевизия събитията са разработени с преки включвания в началото и в края на всяка емисия, както и с предварително подготвени репортажи и извънредни предавания. Програмата излъчва извънредни емисии новини, посветени на гражданското недоволство.

Телевизионното съдържание за протестите заема почти половината време от обема новини в Нова телевизия.

На 10 юли 2020 г. в социалните мрежи е разпространено видео, от което се вижда вербална агресия към екипа на НОВА ТЕЛЕВИЗИЯ, който отразява блокирането на Орлов мост в София. Въпреки проявената към тях отношение, журналистическият екип запазва самообладание и професионално продължава да отразява протеста, посочва мониторингът на регулатора.

За тази година това е втори мониторинг на СЕМ върху обществените медии. Те се анализират винаги едновременно, тъй като са обществени доставчици на услугата.

Мониторинг на БНТ за плурализъм при отразяване на протестите в страната бе поискан и от бивши журналисти на телевизията и представители на културата. Президентът Румен Радев също изпрати писмо до БНТ, в което акцентира върху нееднозначаното отразяване на мненията.