МВР публикува на официалния си сайт видеозапис и снимки, някои от които телевизионни кадри, от неразрешените блокади на столични кръстовища по време на протестите и от атаката срещу председателките на ПГ на ГЕРБ и БСП Даниела Дариткова и Корнелия Нинова снощи пред БНТ.

През вчерашния ден имаше три регламентирани протестни мероприятия - в района на Висшия адвокатски съвет, пред резиденцията на Турция и пред храма "Света София". И трите протекоха нормално, без нарушения на обществения ред, коментира на брифинг началникът на отдел "Охранителна полиция" в СДВР комисар Радослав Стойнев.

Той обаче изтъкна, че освен тях са се провели и две нерегламентирани прояви. При едната - пред сградата на Министерски съвет, протестиращите започнаха да хвърлят яйца и тогава бе ударен в окото един от полицаите. Следд като му е оказана медицинска помощ, той е в добро състояние.

Към 21 часа снощи протестиращите бяха призовани да блокират 11 кръстовища, 10 от които бяха освободени към 23.30 часа, а около 0.30 часа бе възстановено и движението на кръстовището на "Орлов мост", отчете още полицейският началник.

Снимка: Пресцентър на МВР

Той изтъкна, че при протеста пред БНТ, който в предишните вечери мина без инциденти, са били блокирани изходите на сградата и близките улици и при появата на Дариткова и Нинова е имало силна вербална агресия, хвърляне на бутилки и кенчета, което застрашаваше живота и здравето им. Затова e било наложително полицията да се намеси, но не е използвала физическа сила, само в на моменти се е наложило изтласкване на протестиращите.

Снимка: Пресцентър на МВР

Началникът на отдел "Охранителна полиция" подчерта, че се увеличава броят на гражданите, които претендират за нарушаване на правата им за свободно придвижване. Те проявяват склонност и към по-крайни действия спрямо протестиращите и единствено присъствието на полиция не позволява да се стигне до саморазправи. От друга страна блокирането на възлови места е предпоставка и за пътнотранспортни произшествия, предупреди той.

Снимка: Пресцентър на МВР

Вижте още снимки >>