Лидерът на БСП Корнелия Нинова се извини на полицията, защото е отказала тяхната помощ на излизане от БНТ в петък вечер, когато протестиращи я атакуваха с вода и опитаха да блокират в малка уличка председателят на Парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова. Двете участваха в предаването "Панорама".

Вчера от СДВР заявиха, че двете сами са отказали охрана от полицията, но при излизането им се е наложило тя да се намеси.

"Двете дами по собствена преценка, на собствена отоговорност отказаха охраната от страна на полицията и решиха да напуснат БНТ непосредствено при което, насъбралото се многжество, видимо беше изразена невербална агресия, имаше хвърляне на бутилки кенчета, което наложи нашата намеса, за да бъдат изведени", заявиха от ръководството на столичната дирекция.

По този повод днес Нинова написа в профила си във Фейсбук:

"Не съм искала протестиращите пред БНТ да ми се извиняват за случилото се след участието ми в предаването "Панорама". Напротив. Искам аз да се извиня на полицаите, затова че им отказах те да ме извеждат, отказах кола и излязох сама, пеша. По-късно разбрах, че с това съм нарушила техните правила за реакция в такива случаи. Извинете ме за причиненото ви неудобство".

Часове след протеста председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова написа в профила си в социалните мрежи, че не иска да бъде повод за конфликт между протестиращи и полиция.

Нинова: Ние сме единствената партия, решена да продължи развитието на България

Като зареждащ и емоционален определи вчерашния митинг на БСП в София междувремненно лидерът на социалистите Корнелия Нинова днес във Велико Търново. По думите й той е показал, че партията е единна с обща визия за оставката на правителството и градежа, който социалистите предлагат за развитие на България, предаде БТА.

Председателят на партията посочи, че БСП е показала последователно желанието си за промяна по два начина, с внасянето на вота на недоверие в парламента с мотивите и исканията на хората от улицата.

"С вчерашния протест извън парламента показахме, че сме единствената партия, която освен искането за оставка има представа и решимост как да продължи напред развитието на България", подчерта тя.

Пред журналисти Нинова коментира, че битките за лидерство в партията не се приемат добре и в обществото и в партийните редици. Тя изрази надежда, че на 12 септември, когато трябва да бъде решен този въпрос, всички да се "строят" зад този, когото партията ще избере за председател и да започне подготовката за парламентарни избори. По думите й изборите трябва да бъдат предсрочни, защото оставането на правителството на Борисов във властта с всеки ден задълбочава кризата в България предвид задаващите се социално-икономически проблеми през есента.

"Правителството няма нито капацитет, нито възможност да изготви план за излизането на България от кризата. Промените в кабинета са само опит за спасяване на мандата. За последните 4 години има 12 смени на министри почти във всички министерства, без да последва промяна на модела, начина на правене на политика", допълни Нинова.