Президентът Румен Радев каза днес, че България става все по-видима за бизнеса в Съединените щати. Той говори на брифинг за български медии в Ню Йорк след днешната си среща с представители на американски компании, предаде БТА.

"България става все по-видима за бизнеса в САЩ, защото във взаимодействия с тях и с инвестиране от тяхна страна ние получаваме не само средства и високи технологии, а пренасяне и на един много прогресивен модел на създаване и на управление на успешен бизнес в България", заяви Радев.

Президентът изтъкна, че интересът към страната ни расте, "особено на фона на геополитическите промени в момента България става все по-привлекателно място за инвестиции и тепърва ще започваме много важни стратегически проекти в редица важни области - сигурността, енергетиката, технологиите и комуникациите".

Президентът Радев засегна и темата за разделянето на Албания и Република Северна Македония по пътя им към ЕС.

Държавният глава поздрави българската парламентарна комисия по външна политика, както и българския парламент за приетата декларация.

"Това е начинът, по който България трябва да се отнася към този въпрос. В никакъв случай не трябва да слизаме на нивото, с което се развиха събитията и коментарите около Албания и Северна Македония", заяви държавният глава. Той добави, че България трябва да заема "разумна позиция" и отправи призив към българските политици за "сдържаност и разум".

Радев коментира, че това са "логични последствия от случващото се в РСМ и Албания и от политиката на правителството на РСМ, както и от пътя, който те избраха".

"Отдавна предупредих, че има дефицит по отношение на познанията по международно право и особеностите по пътя към евроинтеграция, както и дефицити в отношенията ни", каза Радев. "Ние сме готови да помагаме, но трябва да има осъзнаване какво всъщност означава ЕС и как да работи, за да постигне РСМ заложената си цел", добави той.

По думите му правителството на страната върви в обратна посока, но Радев подчерта, че вярва, че ще бъдат направени необходимите избори.

Той уточни, че на първо място остава приоритетът българите да бъдат вписани в конституцията на Република Северна Македония.

"Преговорната рамка от 2022 г. много ясно казва, че когато РСМ впише българите в конституцията, едва тогава започват преговорите по присъединяване", каза Радев.

Президентът обърна внимание и на срещата си с президентката на Република Северна Македония Гордана Силяновска.

"Това бе една приятелска и открита среща", заяви Румен Радев. "Обсъдихме много важни теми, свързани със сътрудничеството ни", допълни той.

Държавният глава обясни, че "атаките са дошли от други страни" и подчерта, че "с президентската институция и лично с президентката на РСМ поддържаме добри отношения".

Друга тема, по която Радев говори на брифинга, бе срещата му с иранския президент Масуд Пезешкиан и по-точно за освобождаването на капитана и помощник-капитана на кораба "Галакси лийдър".

"Иранският президент се ангажира да съдейства с всички средства за освобождаването на българските заложници", заяви държавният глава, но подчерта, че това е "трудна и деликатна тема".

"България работи активно не само с Иран, а и с всички държавни и правителствени ръководители, с които разговаряхме на Общото събрание", каза той и изтъкна, че "въпросът е високо в дневния ред и се надява скоро да има положителни резултати"

Президентът Румен Радев ръководи българската делегация на 79-ата сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк по време на седмицата на високо равнище на форума. Тя започна на 24 септември и продължава до 30 септември.