Курсът на новото правителство е да тласка България все по-близо до войната. Не считам, че е уместно политици със скромна електорална подкрепа да говорят и да поемат такива тежки ангажименти от името на България. Това заяви пред журналисти на летище София президентът Румен Радев, който заминава на двудневно посещение в Австрия по покана на австрийския федерален канцлер Карл Нехамер. 

По думите му основното задължение на всяко едно правителство е да гарантира сигурността и спокойствието на българските граждани.

"Това, че войната се води на няколкостотин километра от нас не бива да ни успокоява, защото бойните действия ескалират и явно някои политици не осъзнават дълбочината на проблема. Гледат на тази война сякаш са в театър и са се разположили удобно сред публиката с измамното убеждение, че ще останат само зрители", допълни президентът. 

Според него е в интерес не само на България, но и на Европа незабавното прекратяване на бойните действия и търсене на всички възможни пътища за възстановяване на диалога и мирните преговори, а не захранване на този конфликт с нови оръжия.

"Всеки, който има отговорности и амбиции в сферата на сигурността и отбраната трябва добре да познава и да се придържа към Конституцията и Закона за отбраната и въоръжените сили, които категорично регламентират, че президентът е върховен главнокомандващ както във военно, така и в мирно време", коментира Румен Радев.

Той подчерта, че външната политика е споделена отговорност на институциите.

"Напрежението между партньорите в управлението си пролича още в структурирането на самото правителство", добави държавният глава. 

По думите му при конструирането на управлението е имало "наивност в изобилие", но са липсвали няколко важни неща - коалиционно споразумение, управленска програма и предварителна договорка за втория ешелон на властта, а именно заместник-министри и областни управители.

Решаването на тези въпроси ще бъде много трудно на фона на текущите проблеми и задачи, според президента Румен Радев.

Последващото задълбочаване на двустранното сътрудничество между България и Австрия, присъединяването на страната ни към Шенген, както и теми от европейския дневен ред ще бъдат обсъдени в рамките на разговора между Румен Радев и Карл Нехамер, който ще се състои във федералното канцлерство. В рамките на деня Радев ще участва в кръгла маса, организирана от Стопанската камара на Австрия. В събитието ще участват представители на българския и австрийския бизнес.

На 24 юни българският държавен глава ще участва в тазгодишното издание на Европейски форум Вахау, който се провежда в Долна Австрия. Президентът ще има изказване в основния заключителен панел, модериран от канцлера на Австрия Карл Нехамер, и с участието на министър-председателя на Италия Джорджа Мелони. Темата на тазгодишното издание е "Изграждане на устойчива, зелена и конкурентоспособна Европа".