Ротационно правителство няма да има. ГЕРБ няма да събори кабинета, но ПП-ДБ искат да управляват еднолично. Тази теза защити Бойко Борисов пред медиите в парламента. Той обвини мандатоносителите, че искат да овладеят БНБ и регулаторите.

"Нали никой не се съмнява, че няма да има ротационно правителство. Излиза, че ни плашат, че ще падне правителството. Аз няма да сваля правителството. Правителството съществува благодарение на нас. Те с всички сили се стараят да спечелят местните избори служебно", каза Борисов в кулоарите на парламента и припомни цитата от публикуваните записи на заседанието на ПП, че ще готвят местните избори с тяхно МВР.

"Те в момента правят точно това, което е в записа - министри, зам.-министри, поголовна смяна на кадри в министерства, в агенциите, които изцяло контролират, и сега искат и ругелаторите", обобщи БорисовКлючовата фраза е "с наше правителство, с наше МВР да влезем в местните избори", цитира той огласеното съвещание на ПП, записано от Радостин Василев.

Борисов отново обясни, че ГЕРБ не са поемали друг ангажимент освен да подкрепят сформирането на редовно правителство и затова гласуват законите по свое усмотрение - защото няма коалиционно споразумение. 

"Споразумение няма, вчера ясно казах - най-правилно е да се подпише споразумение, което да ни придържа към него. Те правят всичко, за което Делян Добрев предупреждаваше, и в същото време искат да управляват и парламентарната ни група. Видяха, че са в изолация, че другите партии не ги искат", добави лидерът на ГЕРБ.

По думите му от ПП-ДБ не говорят за бюджет и другите важни неща, а се вълнуват само от назначения в изпълнителната власт и овладяване на регулаторни органи. 

"Искат да управляват държавата еднолично, както парламента, така и регулаторните органи" - заключи Борисов, който разкри, че едва вчера се е запознал с Лена Бориславова на прием в посолство и от разговора с нея е разбрал точно това.

"Вчера се запознах с Лена Бориславова и разбрах истинските им намерения какви са - да управляват държавата еднолично. Говорих с Христо Иванов - сега малко им било времето 7 дни времето, което искаме да приемем, за БНБ, Здравната каса, Сметната палата, малко било времето да се направи механизъм", коментира лидерът на ГЕРБ.

"Навсякъде си назначават техните хора", коментира Борисов. "Те нямат политическо семейство и предлагат и еврокомисар, значи те искат всичко.", добави той.  

Борисов изрази "апел и загриженост към премиера Денков да си стъпи като премиер, но те говорят само за службите, а в същото време областните управители на Радев още са си по местата".

Той каза още, че ГЕРБ ще настояват Димитър Радев да остане управител на БНБ, "като доказан експерт, специалист и много ясна кандидатура", но от ПП-ДБ имали други виждания и предложения. 

Борисов коментира и критиките на президента по отношение новия курс на външната политика.

"Нямам никакво основание да говоря от името на правителството, мога да говоря само от името на парламентарната си група. Целият демократичен свят помага на Украйна, който с каквото може", коментира Борисов по повод на упрека на президента Румен Радев тази сутрин, че правителството тласка държавата по-близо до войната.

"По никакъв начин не тласкаме държавата към война. Целият демократичен свят помага на Украйна, кой с каквото може. От първия ден на войната България изнася огромно количество оръжие за Украйна", добави той.