Във връзка с приетите от 45-ото Народно събрание изменения в Изборния кодекс, държавният глава Румен Радев ще проведе на 5 май консултации с парламентарно представените партии и коалиции, за да се запознае с предложените от тях номинации за състава на Централната избирателна комисия (ЦИК), съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Покани за това бяха изпратени до парламентарните групи в 45-ото Народно събрание, .

Публичното изслушване на предложенията, направени от парламентарно представените партии и коалиции, ще започне от 14.00 часа на "Дондуков" 2 и ще се излъчва в реално време на интернет страницата на президентската институция.

Със свой указ днес държавният глава утвърди правила за провеждане на публични консултации и процедура за назначаване на състава на ЦИК, уточниха от прессекретариата му. Правилата можете да видите ТУК

Разпределението на местата в ЦИК ще се случи при запазване на съотношението между парламентарно представените партии и коалиции. По метода за изчисление на най-голям остатък на ГЕРБ-СДС се полагат 4 места, на "Има такъв народ" и БСП - по 3, ДПС и "Демократична България" ще имат по двама, а "Изправи се!Мутри вън!" - имат право само на един. Така ще се спази правилото една политическа сила да няма мнозинство в комисията.

На консултациите ще се определи и ръководството на ЦИК. Всяка политическа сила има право на представител в него. За председател, заместник-председатели и секретар не може да се предлагат хора от една и съща политическа сила. Ако не се разберат за председател и секретар, то ще се проведе жребий между политическите формации, направили предложения.

Изискване към кандидатите за членове на изборната комисия е те да имат висше образование - минимум "магистър". Препоръчително е то да бъде право, компютърни науки, математика, обществени комуникации, политически науки и социология.

След консултациите и конкретните предложения при президента, ще бъде извършена проверка на кандидатите. Следващата стъпка е публичното им изслушване и накрая назначаването им с указ на президента.

                                                             Промените

Точно преди великденските празници Народното събрание прие създаването на по-малка ЦИК, като мнозинството промени и начина ѝ на назначаване. Това вече ще се случва с процедура при президента, по предложение на парламента. До момента ЦИК се назначаваше с процедура в парламента, пак накрая с указ на държавния глава. Решението беше прието с гласовете на "Има такъв народ", БСП, ДПС, "Демократична България" и "Изправи се! Мутри, вън!". Против бяха само от ГЕРБ.

Според приетите текстове съставът на комисията ще бъде намален от сегашните 20 членове на 15. Те ще бъдат предлагани от парламентарно представените партии и коалиции и ще се назначават с указ на държавния глава след консултации.

С промените отпадна и възможността партии с евродепутати да имат представители в ЦИК. Така ВМРО ще остане без член в комисията. Очаква се сега разпределението да е 4-ма от членовете да са излъчени от ГЕРБ, по трима от ИТН и БСП, по двама от ДБ и ДПС и един от "Изправи се! Мутри, вън!".