Преходът към климатична неутралност трябва да бъде добре обмислен, плавен, социално и икономически справедлив, така че да увеличава благосъстоянието на хората, а не да го намалява. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти след официалната церемония по откриване на Срещата на върха на държавните и правителствени ръководители, които участват в 27-ата Конференцията на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата (COP27). Форумът се провежда в египетския град Шарм ел-Шейх и в него участват повече от 100 лидери от цял свят

"Климатичните промени са факт - всяка година загиват хиляди хора от природни катаклизми, а цели държави са обречени на глад и бедствия", заяви Румен Радев и посочи, че усложнената геополитическа обстановка налага гъвкави подходи и рационално мислене за решаване на проблемите, информира Прессекретариатът на държавния глава.

Българският държавен глава отбеляза, че изключително важна тема на COP27 е именно разпределението на ресурси за дейности, смекчаващи климатичните изменения.

"Очаквам да постигнем обединяване на усилията за създаване на фондове за инвестиции в нови технологии, за да решим проблемите с ограничените финанси в световен мащаб", заяви Румен Радев, като отчете сложната ситуация, свързана с войната в Украйна, енергийната, икономическата криза, високата инфлация.

Президентът допълни, че в настоящата геополитическа обстановка редица държави разчитат на изкопаеми горива, а голяма част от инвестициите са насочени за укрепване на сигурността на страните. Това означава, че са необходими нови, още по-авангардни технологии, така че да можем да решаваме климатичните проблеми със средствата, с които разполагаме, допълни президентът.

"България е много активна особено в нашия регион по отношение на гъвкави подходи за производство на електрическа енергия, за съхраняването й и за пренос на енергоресурси", отбеляза Румен Радев.

Той допълни, че страната ни има потенциала да произвежда енергията на бъдещето - зелен водород, и да се превърне в регионален лидер със съвременни и екологични системи, базирани на природни ресурси, за съхраняване на енергия.

"Имаме ресурси за целта, необходими са инвестиции не само от българска страна, но заедно с нашите партньори да обединим усилията си за взаимноизгодни проекти", заяви Румен Радев. Той посочи, че страната ни си е върнала влиянието в региона с пускането в търговска експлоатация на газовата връзка Гърция-България, но има и трябва да използва потенциала си не само да пренася енергийни източници. 

Той посочи, че икономическите дейности влияят върху климатичните изменения, което е сериозно предизвикателство.

"Чухме една много емоционална реч на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, на президента домакин Ас Сиси с емоционален призив, че сега е моментът да предприемем решителни действия", посочи държавният глава. Той изтъкна, че сме изправени пред предизвикателствата на сложната геополитическа обстановка - войната в Украйна, енергийната криза, икономическата криза, високата инфлация. Много държави се връщат обратно към изкопаемите горива. "На форума днес прозвучаха емоционални, откровени призиви развитите икономики да помагат много повече на развиващите се държави", каза Радев.

По-рано днес държавният глава участва в Срещата на върха на държавните и правителствени ръководители по покана на египетския си колега Абдел Фатах ас-Сиси.

Предстои му среща с председателя на Президентския съвет на Либия Мохамед ал- Менфи. След това Румен Радев ще присъства на презентация на високо равнище на Инициативата "GR-ECO Islands" по покана на министър-председателя на Гърция Кириакос Мицотакис.

Утре държавният глава Румен Радев се очаква да направи изявление на форума за климата, както и да участва в кръгла маса "Инвес тираме в бъдещето на енергиата" ("Investing in the Futur of Energy").

Срещата на върха за климата (COP27) се провежда в египетския град Шарм ел-Шейх

Снимка: БТА

Повече от 45 000 представители на държавите, които са страни по конвенцията, международни и регионални организации, на бизнеса, научната общност, гражданското общество участват в конференцията на ООН в Египет. Сред целите на форума е да се обсъди ускоряването на съвместното изпълнение на ангажиментите в областта на климата за смекчаване на последиците от климатичните изменения.

Общо 198 държави са ратифицирали Рамковата конвенция на ООН.

В рамките на международния форум българският държавен глава има участия в двустранни срещи и дискусии на високо равнище. Сред членовете на ръководената от президента делегация са министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова и министърът на енергетиката Росен Христов.