Проучване на агенция "Медиана" за предизборните нагласи показва, че шанс да влязат в следващото Народно събрание ще влязат шест политически формации, а други две имат шанс за това.

Ако изборите са днес, най-много избиратели биха гласували за ГЕРБ, а на второ място с разлика от два процентни пункта е коалицията "Продължаваме Промяната - Демократична България".

Трета сила, според данните, е партия "Възраждане", на четвърто място е Движението за права и свободи, следвано от БСП и формацията "Български възход".

Под четирипроцентовата бариера, но с над 3 на сто подкрепа са новото обединение "Левицата" и партия "Има такъв народ", показва проучването.

То е реализирано със собствени средства на агенцията "Медиана", пише БНР. Проведено е между 19 и 24 февруари сред 973 души и е представително за пълнолетното население на страната.

Графика: Агенция "Медиана"

В рейтинга на политиците не се наблюдават значителни размествания. Президентът Румен Радев продължава да бъде политикът с най- висок авторитет, следван от Бойко Борисов. Нараства рейтингът на Костадин Костадинов, наблюдава се спад при Корнелия Нинова и Атанас Атанасов.

Както по отношение на влизането в еврозоната, така и по въпроса за предоставянето на оръжия за Украйна обществото като цяло е подчертано негативно настроено. Данните показват, че двете теми тясно се преплитат. От едната страна са последователните "евроатлантици" (около 20 %) - които искат както да предоставяме оръжие за Украйна, така и да въведем веднага еврото. От другата страна са "евроатлантико скептиците" (около 60%) - които смятат, че България, в момента, трябва да се дистанцира от подобни движения (както по отношение на оръжията, така и по отношение на еврозоната).