Премиерът Николай Денков обясни пред БНР, че би напуснал поста си в три случая - ако Народното събрание приеме бюджет, който не може да бъде изпълнен, ако не се случи правосъдната реформа и ако ГЕРБ или ПП-ДБ кажат, че не искат повече това правителство.

Относно отношението на ГЕРБ към сглобката премиерът наблюдава "прехода от предизборни мобилизиращи речи към следизборна психотерапия". Според него "за ГЕРБ загубата на ключови градове е болезнена и в момента тече процес на осъзнаване, приемане на резултатите и опит да се прескочи на следващия етап - бюджет, конституционни промени". 

Няма никаква опасност бюджетът да излезе извън границите на 3% дефицит, увери министър-председателят. Една от неизвестните е дали финансирането по ПВУ ще се получи в края на тази година или в първите седмици на следващата, уточни той.

Бюджетът за капиталови разходи, който се предлага за следващите години, е с 50% по-голям от тазгодишния. Твърденията, че някой подценява капиталовите разходи, са напълно неверни, заяви Денков. По думите му също неверни са твърденията, че няма средства за общините, но няма да се правят "чешмички, стадиони там, където няма футболен отбор". Според него "12 милиарда е невиждана сума за капиталови разходи".

"Резултатът от постната пица, прилагана 10 години от ГЕРБ, е, че България е на опашката на ЕС", коментира Николай Денков. Относно критиките на лидера на ГЕРБ Денков посочи, че "г-н Борисов казва много неща, които не са верни".

По въпроса с дерогацията за "Лукойл" Николай Денков заяви, че ще съди Делян Добрев. "Делян Добрев ще влезе в съда, за да се обяснява за тези персонални нападки. (...) За момента нямаме никакви индикации, че "Лукойл" - България нарушава правилата такива, каквито са. Правителството не може да наруши закона, за да удовлетвори желанията на Делян Добрев."

Ако се реализира предложението на Добрев, няма да има достатъчно нефт за рафинерията, горивата ще поскъпнат неимоверно, хората ще започнат да се презапасяват и ще има социален шок - всичко това е ясно описано като сценарий в докладите, постъпили в Съвета по сигурността, поясни министър-председателят. Това е официалното мнение на институциите, внесено в Народното събрание, допълни той.

По думите му на базата на тези становища е бил предложен "ясен поетапен преход" до септември следващата година, за да се премахне този сценарий като риск.

Николай Денков предлага след ротацията, ако искат да направят за три дни дерогацията и тогава по думите му отговорността ще е на ГЕРБ.

На въпрос, засягащ тона, с който Делян Пеевски се изказва по дневния ред, премиерът отговори: "За мен Делян Пеевски играе един театър, в който всъщност се изпълнява нашата законодателна програма, а той се опитва да се държи като началник. Нито го приемам това нещо, нито ме интересува. На мен не ми е началник никой от парламента."

Запитан за местните данъци и такси Николай Денков поясни, че има дезинформация. По думите му НСОРБ настоява за децентрализация, местните данъци не са вдигани от години и не правителството иска да направи това.

"Ако те искат да ги променят, ние искаме да им дадем това право. С лъжи държава не се управлява. Нека Сдружението на общините да каже ясно - иска ли го или не го иска", призова той.

"Нашата управленска програма беше допълнена от ГЕРБ. Тя е обща програма с Мария Габриел до края на следващата година. Заедно подбрахме министрите с хората от ГЕРБ. Някои от основните елементи на едно коалиционно споразумение са налице, те са приети и от двете страни", припомни Денков. Според него липсва "механизъм, с който да се вземат важните решения". Очевидно за ГЕРБ е по-лесно "да държат тази позиция на вътрешна опозиция", изтъкна премиерът и определи това като вредно за самия ГЕРБ.

Като каза, че има "доза шизофрения" в отношението на ГЕРБ към правителството и заяви: "Има няколко имена, които бяха предложени от тях. Приели сме ги като общи министри. Да се правиш, че нямаш отношение към този кабинет първо не е вярно, и второ е вредно."

Премиерът посъветва ГЕРБ "да забравим тези дребни сметки". "След 5 месеца да искаш изпълнена 18-месечна програма е некоректно", допълни той.

"Изненадите идват от инициативи в Народното събрание, които не са съгласувани с правителството", каза още Денков. По предстоящия вот на недоверие, свързан с националната сигурност и отбрана, премиерът обясни, че с бързи темпове се наваксват закъснения от много години в отбранителната политика и "в основната си част този вот на недоверие няма никаква основа".

"Нямам проблем със службите по принцип. Работя добре с някои от тях", декларира Николай Денков и добави, че има "много ясна причина" защо иска смяна на шефа на ДАНС, чийто заместник си е "позволил да предизвика цялата криза около първия тур на изборите", "отделно са политическите изказвания на г-н Тончев".

"С какво е толкова ценен г-н Тончев на президента? Цялата теза, че мога да овладея службите с тази смяна, е абсолютно невярна. Новият ръководител на ДАНС трябва да бъде съгласуван с президента. Не може аз да отговарям за тази служба и да няма доверие към ръководителя. Очаквам президентът да подпише това искане."

ЦИК наруши Изборния кодекс. ВАС след това трябваше да санира ситуацията, гласи равносметката на Денков след местните избори.

"Не е моя работа, при положение, че ЦИК се избира от Народното събрание, аз да искам ЦИК да бъде сменена. ЦИК наруши закона, доведе до това да имаме над 500 000 невалидни бюлетини. Те носят отговорност за това."

На въпрос време ли е за персонални промени в кабинета, конкретно в Министерството на електронното управление, министър-председателят подчерта, че не иска "да разбутва този екип, защото работата върви много активно". "МЕУ за този период от 5 месеца успя да напредне чисто професионално по задачи, които бяха изостанали от много години", каза премиерът, като даде примери електронните бележки за учениците, електронните рецепти и електронните фишове.