В момента Централната избирателна комисия (ЦИК) извършва проверка и не може да даде еднозначна информация. Това каза говорителят на ЦИК Росица Матева относно разпространената информация в публичното пространство, че задържаните български граждани във Великобритания по подозрения за шпионаж в полза на Русия, са били членове на секционна избирателна комисия, предаде БТА.

По думите ѝ от комисията работят по установяването на това дали има такива лица, които са заемали длъжността, кога и от кого са били предложени.

"Не са достатъчни две имена като идентификационни данни, за да бъде установено дали лицето, което е било задържано във Великобритания, е било член на секционна избирателна комисия", обясни тя.

Становището на ЦИК е, че дори тези лица да са участвали в секционни избирателни комисии, по никакъв начин не може да даде отражение в резултатите на изборите, тъй като става въпрос за работата на колективен орган, каза тя.

В интервю за БНР журналистката Мария Спирова, която живее в Лондон, каза, че двама от тримата заподозрени за шпионаж - Катрин Иванова и Бисер Джамбазов, са били членове на избирателни комисии и са имали директен достъп до личните данни на гражданите, гласували в секциите. Спирова каза още, че ще бъде полезно, ако се разбере дали има данни Иванова и Джамбазов да са били номинирани от партия.

По-рано посланикът ни в Лондон Марин Райков коментира, че вероятно са били излъчени от българската общност, а не от властите.

Обяснението на Райков за това, че британските институции не са информирали българското посолство в Лондон за задържането на тези трима души, е, че ако те самите при ареста не пожелаят българските дипломатически служби да бъдат информирани, то това не се случва.

Вчера Би Би Си съобщи, че трима български граждани са задържани във Великобритания през февруари по подозрения за шпионаж в полза на Русия, като публикува техни снимки и обяви имената им. Новината гръмна повече от половин година след ареста им от британските служби. Разследването на британските власти е започнало още през лятото на миналата година, а през февруари тази година са арестувани общо 5 души, но беше обявена самоличността само на тримата българи. Става въпрос за Орлин Русев, Бисер Джамбазов и Катрин Иванова. Заедно с тях са арестувани и 2 жени, съответно на 32 и на 29 години, които по-късно са били освободени.

На задържаните българи са им повдигнати обвинения за притежание на 19 фалшиви документа. Те са притежавали фалшиви лични документи - паспорти, лични карти и други документи за Великобритания, България, Франция, Италия, Испания, Хърватия, Словения, Гърция и Чехия. Живели са от години във Великобритания, сменяли са работни места и са пребивавали на различни адреси.

Сигналът за българите е подаден в началото на годината от разследващия журналист Христо Грозев. Има подозрение, че те са поръчвали на хора в България да наблюдават Грозев в периодите му на пристигане и заминаване от страната.

От официално съобщение на българската прокуратура стана ясно, че и държавното обвинение, заедно с ДАНС, работи по случая още от март тази година но подробности не могат да бъдат изнесени заради класифицираната информация.

Според британската телевизия "Скай Нюз" тримата задържани българи вероятно ще се изправят пред съда през януари, а ако бъдат признати за виновни, могат да получат присъди между 10 и 14 години затвор.