Вълна от полюсни политически реакции предизвика намерението за прекратяване на интеграционния план за разселване на бежанци във вътрешността на страната, което обяви в понеделник вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова. От "Възраждане" и ГЕРБ-СДС поискаха оставката й, а "Продължаваме Промяната" твърдо застана зад нея.

"Продължаваме Промяната" (ПП) стои зад вицепремиера Калина Константинова", заяви председателят на парламентарната група на ПП Андрей Гюров.Андрей Гюров. Той посочи, че досега Константинова се е справила чудесно. Всички бежанци бяха настанени и обгрижени, добави депутатът. В момента сме в една преходна фаза, в която трябва да се премине към по-дългосрочна мярка и решение, допълни той.

По думите му всички нормално мислещи хора разбират, че не само нашата държава, но и всички други държави в Европа, не могат да осигурят петзвездни хотели на бежанците. Нормално е в тази фаза на преход да има някакво напрежение и опозицията да повдига темата, коментира Гюров. "Все пак това е нормално политическо говорене от страна на опозицията", допълни той.

Гюров посочи, че вицепремиерът Калина Константинова е изцяло ангажирана с бежанците, денонощно с кризисния щаб правят всичко възможно напреженията да бъдат решени.

"Правителството се справи перфектно с бежанската криза от Украйна", заяви министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков по повод критиката срещу правителството и заместник министър-председателя по ефективно управление Калина Константинова.

Предоставихме на украинските бежанци най-добрите условия в сравнение с всички страни в Европа и където има бежанци, посочи Гьоков. До момента аз нямам забележки, оттук нататък ще наблюдаваме процесите по преместването от хотелите по почивните станции, допълни министърът.

"Призовавам критиците на правителството и на министър Константинова да помислят и да направят преценка на това, което са направили, да видят какво е направено в другите държави, и тогава да критикуват и да искат оставка, защото аз мисля, че нямат основание" добави Гьоков.

По-рано днес от ПГ на ГЕРБ-СДС излязоха с декларация, в която обявиха, че правителството изобщо не разбира концепцията на временната закрила и отправиха критики срещу вицепремиера Калина Константинова във връзка с обявеното намерение за прекратяване на плана за разселване на бежанци във вътрешността на страната.

От парламентарната група излязоха с декларация по случая, а от трибуната на НС депутатът Радомир Чолаков посочи: "Общественото мнение вече произнесе своята присъда над нея. Всички искат нейната оставка. Докато дойде нейната оставка, ние, народните представители от ГЕРБ-СДС искаме Константинова да продължи да идва в парламента и да стои на тази трибуна, за да можете Вие, народните представители от управляващата коалиция, когато гледате нейната нагла усмивка, всеки път да си мислите за "Български пощи", за украинските майки, за вагоните към Ямбол и автобусите към Паничище и за собствения си срам, че търпите всичко това".

 Отделно от ПГ на ГЕРБ-СДС, Съюзът на демократичните сили настоя със своя декларация за незабавните оставки на Калина Константинова и Мариана Тошева, председател на Държавната Агенция за бежанците.

"Големият въпрос е защо вицепремиерът Константинова и подопечната ѝ Агенция за бежанците, не са предвидили какво ще се случи с настъпването на активния летен сезон и освобождаването на морските бази от украинските бежанци. "Не може такъв проблем да се решава в последния момент, без план и яснота, без предвидени варианти за преместването на хората в бази в планинските курорти, които са в близост до населени места с медицинско обслужване. Подобно безхаберие е престъпно в кризисна ситуация", посочиха от партията.

Депутатът Петър Петров от "Възраждане" също поиска оставката на Константинова.

"Държа да напомня, че позицията на партия "Възраждане" е оставка не само на Калина Константинова, но и на цялото правителство, заради цялостно неадекватната му политика не само заради неадекватните действия по отношение на този казус с настаняването на чуждите граждани, бягащи от войната", заяви Петров.

 Коалиционният партньор "Демократична България" определи думите на Калина Константинова по адрес на бежанците като грешка.

"Грешка беше това изявление", каза пред журналисти в парламента Христо Иванов, съпредседател на парламентарната група. "Очевидно беше недомислена тази комуникация, създаде много повече въпроси", допълни Иванов.

Той очаква, когато Калина Константинова се яви в парламента, да види много по-балансирани и ясни послания, които да отговорят на практическите въпроси как България ще се погрижи за украинските бежанци.

Утре Калина Константинова ще бъде изслушана по темата за разселването на украинските бежанци в парламента по предложение на ГЕРБ-СДС. Повод за изслушването ѝ стана нейната гневна реакция в понеделник, провокирана от липсата на интерес сред украинците да ползват организирания от управляващите в неделя транспорт от Варна и Бургас до Рибарица и Паничище.

"След като втори ден до отговорните институции не достига достоверна и навременна информация от получилите временна закрила, след като до последно те не съобщават на медиаторите и екипите на терен за намеренията им, и след като втори ден пристигат автобуси, които не се пълнят и от гарите тръгват влакове с празни вагони, правителството прекратява интеграционния план за разселване на бежанци във вътрешността на страната", заяви Константинова в понеделник и обяви, че "хората в истинска нужда, които нямат къде да отидат след 31 май", ще бъдат настанени временно в центровете в Елхово и Сарафово. Планът е те да останат там най-много 72 часа, след което да бъдат транспортирани до държавни почивни бази.

От 1 юни правителството намали от 40 на 15 лв. дневната сума, която плаща на хотелиерите за всеки бежанец, настанен в хотел, и тези, които искат да останат там, трябва сами да си доплащат престоя по време на летния почивен сезон.