Започна настаняването на бежанци от Украйна в буферните бази в Сарафово и в Елхово. Всеки бежанец, който иска да бъде настанен в държавна база, ще преминава през един от двата буферни лагера за оценка на потребностите му и преценка към коя държавна база да бъде насочен.

Вижте снимки >>

120 бежанци вече са в "Сарафово"

120 бежанци от два хотела в Слънчев бряг пристигнаха малко след 13.00 ч. в базата на Министерството на отбраната в Сарафово. Те бяха настанени в хотелската част, която разполага с 250 места. Всички те ще останат в буферната зона за не повече от 3-4 дни, докато бъдат насочени към съответната държавна база.

"Директното настаняване в държавни бази на украински граждани приключва. Всеки, който желае да бъде настанен в държавна база, първо трябва да мине през буферен лагер, да се установят реално неговите нужди и след това да бъде насочен към съответната държавна база. Има подслон, има вода, има храна, има тоалетни и специално пък в Сарафово, това е място, където военнослужещите всяка година ходят да почиват, въпреки че на украинските граждани им се вижда, че са неподходящи тези условия", заяви зам.- областният управител на Бургас Пламен Янев.

Украински бежанци в Сарафово

Снимка: БНТ

 Поставят се и палатки в случай, че капацитетът се запълни. Палатките се очаква да бъдат между 700-800.

Повече от три часа бежанците от хотел в Слънчев бряг бяха в очакване да бъдат преместени с автобус. Научили обаче, че няма да бъдат извозени до държавна база, а до буферен център, без никакви подробности..

"Нищо не ни казаха. Вчера вечерта разбрах, че днес ще ни чака автобус и нищо повече. Чухме, че ще ни преместват в някакви бараки, но ние сме с деца, не знам какво ще правим, Няма да останем, ако няма нормални условия за живот. Ще искаме помощ от доброволци", заяви Марина от Днипро пред БНТ.

"Вчера хората ги преместиха в базата в Китен. Ние сме готови да отидем там. Не ни трябва море, не ни трябва лукс - просто нормални условия за децата", казва Вика от Днипро.

От предварително заявилите, че ще тръгнат 112-ма украинци от хотела по обяд, в базата в Сарафово пристигнаха едва 45-ма. По-късно от още два хотела бяха извозени бежанци и така общата им бройка стана 120.

Украински бежанци в Сарафово

Снимка: БНТ

Базата в Сарафово е строго охранявана. На място пристигна екип на Върховния комисариат към ООН за бежанците по покана на представители на българското правителство в региона, за да проверят при какви условия ще бъдат настанени хората.

Украински бежанци в Сарафово

Снимка: БНТ

Дали са подходящи условията в буферния център провериха и от ООН.

"Условията тук биха били подходящи за възможно най-кратък престой, докато хората бъдат пренасочени към други места", каза Борис Чеширков, говорител на Агенцията на ООН за бежанците.

Украински бежанци в Сарафово

Снимка: Радио Бургас

"В Сарафово в момента можем да приемем 250 души. От утре бройката ще е над 1000, след като бъдат опънати и палатковите лагери. Условията са над тези, които се изискват от ЕС, тоест има подслон, вода, храна, тоалетни. Условията в Елхово са контейнери за бежанци и отговорят на изискванията за бежански лагер", заяви зам.-областният управител.

Новината, че ще спят в контейнери или палатков лагер шокира украинците, които днес напускаха хотелите в Слънчев бряг. "В палатков лагер няма да отида, какво говорите, да не съм луд!", заяви Александър.

А заради обявения край на програмата по разселване, във Варна някои от украинците вече подават заявления, че се отказват от временната закрила и ще напуснат страната.

За последното денонощие 37 автобуса с украински бежанци са напуснали страната през граничния пункт Дуранкулак, процесът е динамичен, съобщи пред БНР председателят на Държавната агенция на бежанците Марияна Тошева. Тя уточни, че много украинци са напуснали хотелите по Черноморието с автобуси и със собствени автомобили.

Украинка за базата в Елхово: Това е затвор

Общо 349 украински граждани, сред които и тримесечно бебе, пристигнаха в буферния лагер в Елхово. Те дойдоха  с влак от Варна и бяха настанени в осем автобуса, за да бъдат превозени до местата за настаняване.

Пристигнаха първите украински бежанци в Сливен, откъдето потеглиха към буферния лагер в Елхово

Снимка: БТА

Хората бяха посрещнати от областния управител Веселин Вълчев и екип на областната администрация, които организираха транспортирането им. Екип на Българския Червен кръст очакваше пристигащите, предоставена им бе вода и пакетирана храна. Осигурена беше линейка, както и преводачи.

Пристигнаха първите украински бежанци в Сливен, откъдето потеглиха към буферния лагер в Елхово

Снимка: БТА

Част от бежанците споделиха, че не знаят къде отиват, че се чувстват уморени. Имаше затруднения със събирането на багажа им в автобусите. Някои от тях пътуваха с домашните си любимци.

Снимка: БТА

Буферният център в Елхово разполага с 221 фургона за настаняване на бежанци. Капацитетът е 1768 легла, съобщи директорът на центъра главен инспектор Димитър Димитров.

Буферният лагер в Елхово

Снимка: bTV

Фургоните са с размери около два на три метра. Оборудвани са с гардероб и общо четири легла - две легла на по два етажа. Баните и тоалетните са отделни, разположени в 40 фургона.

Директорът на буферния център в Елхово главен инспектор Димитър Димитров

Снимка: БТА

Фургоните нямат климатици, но в момента тече обществена поръчка за доставката на над 300 броя, уточни Димитров.

Буферният лагер в Елхово

Снимка: bTV

По думите му към момента няма информация колко украинци ще бъдат настанени.

Въпреки големия брой пристигащи желание да се настанят изявиха едва десетина семейства. Всички останали отказаха да живеят във фургоните дори и за една вечер. Някои от тях са поръчали таксита и искат да се върнат в Бургас.

"Това е затвор", заяви украинка.

Баните и тоалетните са отделни, разположени в 40 фургона

Снимка: БТА

"Доведоха ни и тук като заложници, все едно ни вкарват в затвора. Опитах да пусна водата в тоалетната, всичко се разпадна в ръцете ми. Това е като обществена тоалетна. Как можем да живеем тук, във фургони с децата, в тази жега", казва Светлана пред БНТ.

Бежанците масово твърдят, че са били излъгани и първоначалната информация е била, че отиват в Сарафово, а не в Елхово.

Имаше и такива, които определиха условията за прилични и изразиха благодарност на страната за оказаната им помощ.

Пристигнаха първите украински бежанци в Сливен, откъдето потеглиха към буферния лагер в Елхово

Снимка: БТА

Изграденият през 2019 г. център в Елхово е предвиден за настаняване на нелегални мигранти през българо-турската граница и е от затворен тип за временно настаняване. Тук украинските бежанци ще остават за по 4-5 дни преди дабъдат насочени към определените държавни бази за приютяване на бягащите от войната в Украйна.

Заради обявения край на програмата по разселване във Варна голяма част от украинците вече подават заявления, че се отказват от временната закрила и ще напуснат страната.

"Отивам да живея в друга страна, в Полша, там има повече възможности за работа. Аз съм лекар, там за лекарите има по-добри условия. В България е хаос. Хората стоят в хотелите и не знаят къде отиват и никой нищо не им казва", каза Лена Даленко от Херсон.

Драстично се е увеличил потокът от бежанци, които излизат от страната през Дуранкулак, съобщи директорът на Областния съвет на БЧК в Добрич. От 8 часа тази сутрин до 18 часа в посока Румъния са минали 35 автобуса, а у нас влязъл само един с около 50 души.

Напрежението с преместването на бежанците от хотели край морето към буферни центрове, а не към държавни бази, отекна и в Брюксел, откъдето дойде коментар на премиера. "Държавата вече не може да подкрепя такова луксозно пребиваване. Сега е време за друго - нормални условия, но не са лоши", каза Кирил Петков.

Украинци и във военния хотел в Рибарица

Част от украинските бежанци бяха настанени в хотел на военното министерство в Рибарица. Базата вече е пълна. Разселените от Варна бежанци пристигнаха с влак до град Мездра и после с автобус до планинския курорт Рибарица. Условията в Рибарица впечатлиха бежанците.

"Сега дойдохме от Златни пясъци, където бяхме три месеца. Избягахме от бомбардировките в украинския град Николаев", казва Надежда. "Благодарим на българската държава за вниманието и помощта в това тежко време.

Тази база е великолепна. Обслужват ни с внимание и загриженост. Внимателен персонал и директор. Прекрасна храна. Красиво е. Тук е райска и неземна красота. За всичко сме благодарни", казват жени, настанени в курорта.

Капацитетът на хотела на военното министерство е 56 стаи, които вече са заети с бежанците от Украйна.