Драстично се увеличава потокът от украински бежанци, които излизат от страната през ГКПП "Дуранкулак", съобщи директорът на Областния съвет на БЧК Добрич д-р Артюн Еринозов.

От 8.00 часа тази сутрин до 18.00 часа в посока Румъния са се отправили 35 автобуса, а у нас влязъл само един с около 50 души, съобщи БНТ.

За изминалото денонощие напускащите страната автобуси са били 38, а пристигащите - четири. Броят на бежанците, които отпътуват с този транспорт също се завишава, съобщават от Гранична полиция.

Данните от граничните пунктове с Румъния показват, че от 16 до 22 май влезлите у нас украинци са били 9500, а излизащите са 13 000 души, докато през последните седем дни у нас са потърсили подслон 8000, а са си тръгнали 18 000, основно през "Дунав мост" и граничен пункт "Дуранкулак".

Наблюдава се тенденция пристигащите автобуси да превозват по 10-15 души, докато на връщане се прибират пълни.

Председателят на Държавната агенция на бежанците Марияна Тошева уточни пред БНР, че много украинци са напуснали хотелите по Черноморието с автобуси и със собствени автомобили.

Днес започна настаняването на бежанци от Украйна във военната база в бургаския квартал "Сарафово" и във временен център в Елхово. Там те ще бъдат няколко дни, преди да бъдат преместени в държавни бази.

Тя посочи, че по данни на НАП досега работа са започнали около 5000 украинци. И отчете като пропуск, че не са положени достатъчно усилия, за да се убедят хората да започнат работа и да бъдат повече активни.

Протест пред МС срещу вицепремиера Константинова след изявлението й за бежанците

Протест срещу вицепремиера Калина Константинова, след изявлението й в понеделник за бежанците. Той беше организиран чрез Facebook и започна малко преди 19 часа, съобщи Нова тв.

Хората определят отношението на вицепремиера Калина Константинова към бежанците като "грубо и нехуманно". В понеделник във видеообръщение тя заяви, че планът по преместването на украинците във вътрешността на страната ще бъде прекратен. Като причини посочи празните автобуси и влакове, с които бежанците трябваше да бъдат превозени до почивни станции у нас. Според украинската общност начинът, по който вицепремиерът се е обърнала към тях, е неприемлив.

"Тонът на госпожа Константинова е под всякаква критика", заяви Олена Коцева от Сдружение на украинските организации. А поведението било назидателно и без чувство на съпричастност към бягащите от войната. "Хората, които са преживели обстрели... и са паникьосани и уплашени - искат да имат някаква сигурност. Те не искат да бъдат там, където няма достъп до медицина", подчерта Коцева.

От Брюксел премиерът Кирил Петков защити действията на кабинета. "Ние за три месеца дадохме безпрецедентна подкрепа към бежанците в едни от най-хубавите хотели на България". Но добави, че е настъпил моментът за среща с реалността. "Българската държава не може да подкрепя до безкрай такова луксозно пребиваване, така че влизаме в една реалност, която е много по-близка до тази, която се очаква за бежанците", посочи премиерът.

От украинската общност обаче настояха: "В целия Европейски съюз на всеки бежанец, на всяко семейство се дават пари...pод формата на карта с пари, както правят в Гърция, под формата на някакво финансиране на всеки човек и член на семейство, както правят всички държави, включително туристическите - Гърция, Италия, Хърватия".