Украински бежанци, които преди два дни са били пренасочени от Варна към държавна база във Велико Търново, се оплакаха от лоши условия в нея, съобщи БНТ.

Нова пък предаде, че голяма част от украинските бежанци са отказали да влязат във фургоните в центъра на Гранична полиция в Елхово, заради условията в тях и са стояли часове в автобусите. Много от тях все пак се настанили за пренощуване.

Още при пристигането си на място в базата във Велико Търново, групата от 20 души отказала да се настани, защото по думите им държавната база не е годна за живеене. След което били преместени в хотел в Горна Оряховица.

"Изцяло процесът на преместване на украинските граждани от областите Варна и Бургас във вътрешността на страната става централизирано през Националния контактен център и Националния оперативен щаб. Няма хаос, хората бяха извозени с влак до Горна Оряховица, след което бяха транспортирани с автобус", заяви доц. д-р Соня Будева, заместник-областен управител на Велико Търново.

"Базата се използва, летуват ученици, това е база за ученически отдих и спорт към Министерството на образованието", допълни Иван Вачев, домакин на УОС "Света гора".

Стотици бежанци все пак са се настанили за пренощуване във фургоните в центъра за настаняване в Елхово. Около полунощ там пристигна председателят на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева. Тя потвърди, че днес се очаква пристигането на още украинци. Те остават в разпределителния центът до 72 часа, след което се пренасочват.

"Просто тук е буферен център до 72 часа. Това е така нареченият филтър или триаж, за да се приоритизират хората със по-специфични нужди. Това е смисълът на буферната зона. След това се насочват, правят се групи и списъци, ако хора са се сближили, докато са били на един хотел, може някаква група, да кажем 40-50 човека, да бъдат насочени и съответно към почивна база, така че да не се разделят, след като са създали една мини общност. Вече разбрах, докато идвах по пътя, че има една жена на инсулин. С нейните придружители, както и други ако има в такова уязвимо положение с бебенцата, да бъдат насочени вече към почивни бази, за да могат да се настанят в условия, в които да изкарат до 31 август, както е втората фаза на програмата", обясни председателят на ДАБ.

БНР съобщи, че украинските граждани ще бъдат превозени от центъра в Елхово към бившия пионерски лагер в село Ястребино.