Държавата преведе парите за април на хотелите и местата за настаняване на украински бежанци въз основа на решението на кабинета от 27 май по "Програма за ползване на хуманитарна помощ за лица, търсещи временна закрила в Република България вследствие на военните действия в Украйна".

Извършено е плащане на стойност 52 466 487 лв. с включен ДДС на 384 юридически лица, извършващи дейност в 687 места за настаняване по смисъла на Закона за туризма, съобщиха от ресорното министерство.

Средствата са за втория отчетен период, обхващащ времето от 1 април до 30 април 2022 г.

По втория етап от Програмата са одобрени 459 броя заявления от кандидати, осъществили 1 246 167 броя нощувки на 67 058 разселени на обща стойност 49 846 680 лв. лева без ДДС, респ. 54 295 059 лева с включен ДДС.

Сред одобрени заявление има такива на държавни, ведомствени и общински бази, на които по правилата на Програмата ще се заплати при плащането за третия отчетен период.

Изплащат се средствата, където по безспорен начин данните за пренощували са засечени от 3 източника, посочват от министерството. За места за настаняване, където има несъответствия, на кандидатите ще бъде дадена възможност да изяснят и да представят доказателства за предоставяне на нощувка и изхранване на разселените хора.

Помощта се изплаща от Министерството на туризма на категоризирани или регистрирани места за настаняване, вписани в Националния туристически регистър и на обектите, вписани в създадения за целите на изпълнението на програмата Регистър за места за подслон на три отчетни периода: За третия отчетен период, който обхваща периода от 1 май до 31 май, се кандидатства от 10:00 часа на 1 юни до 16:30 часа на 5 юни.

В случай, че лицето не е кандидатствало в определените срокове по първи и/или втори отчетен период, може да кандидатства в следващия отчетен период, но не по-късно от 16:30 ч. на 5 юни.

Министърът на туризма Христо Проданов напомни по време на парламентарния контрол миналата седмица, че ведомството отговаря само за разплащането с хотелите, настанили украински бежанци, по мярката "40 лева". Министерството е изплатило първата помощ, която е за периода 24 февруари - 31 март.

В петък министърът съобщи, че вече има готови изчисления и намеренията са най-късно в понеделник или вторник да бъде разплатено на хотелиерите и за периода от 1 април до 30 април.