Президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от втората по численост парламентарна група в 45-ото Народно събрание - "Има такъв народ"(ИТН), на 28 април, сряда. Това ще стане от 09.00 часа на "Дондуков" 2, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

След като в петък от ГЕРБ върнаха мандата, който получиха като първа политическа сила, вчера лидерът на ИТН Слави Трифонов обяви чрез публикация във Фейсбук, че номинира световната шампионка по шахмат Антоанета Стефанова за премиер, но тя веднага също ще върне мандата.

"ИТН няма необходимия брой депутати или партньори, за да състави правителство. Стабилно правителство. Предлаганата подкрепа е от политически субекти, които са вредни, алчни и доказано компрометирани. И това тяхното не е подкрепа, а зависимост", мотивира се той.

Решението му да не състави кабинет, което най-вероятно означава сигурни предсрочни избори през лятото, предизвика остри реакции, както от премиера в оставка и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, така и от други политически сили. На това Трифонов отговори с интервю, водено от един от сценаристите на телевизионното му шоу и излъчвано отново в социалната мрежа. В него, в отговор на обвиненията, че е "политически страхливец" и че бяха от отговорност, той отвърна:

"Това не е вярно. На един камикадзе, който не иска да се самоубие и ти да му кажеш - "Ти си страхливец", т.е. как да коментирам нещо подобно? Така е разпоредил суверенът, така е раздал картите, така е гласувал уважаемият български гласовоподавател. И така стоят нещата. ГЕРБ са първи, имаха възможността да направят правителство - не успяха. Ние нямаме възможността да съставим стабилен кабинет, защото просто нямаме необходимия брой депутати и необходимите партньори, за да се случи нещо подобно. Съставянето на "кабинет на малцинството" е зависимост от тези, които са част от нещо, срещу което се борим".

Като една от причините да не искат да се чувстват зависими той изтъкна, че "тези решения, които те твърдят, че ще подкрепят, ние нямаме представа какво точно ще подкрепят". 

Очаква се в тази ситуация президентът да изпълни следващия си даден от Конституцията ход - да връчи мандата на трета политическа сила по негов избор. Остава въпросът коя ще е тя.

Вчера от "Демократична България" заявиха, че днес ще решават какво ще направят, ако Радев избере тях. Преди дни обаче Христо Иванов коментира, че петото място в подредбата след изборите не предполага те да са мандатоносител.

Тази сутрин пък адвокат Николай Хаджигенов заяви, че теоретично е възможно "Изправи се! Мутри вън" да получат мандата и се готвят за това. Вчера обаче председателят на тяхната парламентарна група- Мая Манолова, коментира, че не е логично държавният глава да го даде на най-малката формация.

От БСП не са коментирали официално тази възможност, но техният депутат Манол Генов заяви, че най-вероятно биха го върнали, в случай, че го получат.