Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов пусна кратко видео в профила си във Фейсбук, което озаглави "Думи за актуалната ситуация". 

В него той разкри, че карантината му, наложена след положителния тест за коронавирус, е изтекла вчера и сега е в болнични. 

"Много е неприятно. Удари ме в кръста, ако мога да се изразя така. Хора, които са минали през това, знаят, че така удря. Аз и без това заради проблеми с крака съм с патерица. Сега е още по-зле, но мисля, че нещата са по-добре. Не е приятно две седмици под карантина, а сега ще се възстановявам още известно време. Но така е за всички, такива са обстоятелствата", разкри Трифонов.

В коментар за острите реакции, след като обяви, че "Има такъв народ" ще върне веднага мандата и обвиненията за бягане от отговорност, Слави Трифонов заяви: 

"Това не е вярно. Как да коментирам? На един камикадзе, който не иска да се самоубие и ти да му кажеш - "Ти си страхливец", т.е. как да коментирам нещо подобно? Така е разпоредил суверенът, така е раздал картите, така е гласувал уважаемият български гласовоподавател. И така стоят нещата. ГЕРБ са първи, имаха възможността да направят правителство - не успяха. Ние нямаме възможността да съставим стабилен кабинет, защото просто нямаме необходимия брой депутати и необходимите партньори, за да се случи нещо подобно. В такава ситуация ние не можем да съставим кабинет. Съставянето на "кабинет на малцинството" е зависимост от тези, които са част от нещо, срещу което се борим. Те не могат да бъдат управляващи. Народът не се е разпоредил така".

По думите му, ако "Има такъв народ" състави кабинет в момента ще бъде зависима и управлявана от партиите, които ще го подкрепят.

"И тези решения, които те твърдят, че ще подкрепят, ние нямаме представа какво точно ще подкрепят. И тогава ще бъдем зависими. А това е невъзможно. Ние не сме хора, които можем да си позволим да бъдем зависими. Особено от доказано компрометирани политически субекти, които са алчни и не стават за това нещо. Това е повече от ясно", добави лидерът на "Има такъв народ". 

Той подчерта, че без стабилно правителство няма стабилно управление. 

"Това е все едно някой да кара кола и да зависи от някакви хора, които стоят отстрани...катастрофата е неизбежна. При това положение има и други възможности. Следващият, който вземе мандата, може да се съберат. Може да се обединят около това да спасяват държавата. И тогава ще могат да управляват, да правят своите планове и да ги реализират", добави Трифонов.

По отношение на думите на премиера в оставка Бойко Борисов, който го нарече "страхливец", лидерът на "Има такъв народ" заяви, че използването на квалификации е типично за хора, които нямат доводи.

Слави Трифонов бе категоричен, че с участието на партията му в политиката, системата се променя. 

"Явно няма да се промени от първия път, но какъв е проблемът да има избори? Това е логичният път на демокрацията. Да се справяме чрез избори. Никой не бива да се страхува от прилагането на Конституцията", каза той.