"Аз съм малко изненадан от действията на Слави Трифонов. Според мен е възможно той да събере мнозинство, но неговото желание е да има 240 депутати. Това няма да му се получи". Това заяви в ефира на "Здравей, България" по Нова телевизия проф. Огнян Герджиков.

"Ние навлизаме в политическа криза. Няма благоприятна политическа криза. Може да има срив. И без това сме в епидемия, една политическа криза ще се отрази зле на икономиката и на живота", категоричен беше той.

"Служебният кабинет е много вероятен. От гледна точка на интересите на държавата това не е най-доброто решение. Ситуацията е сложна и ще е изненадваща, ако се намери решение в рамките на това Народно събрание", смята той.

Бившият председател на Народното събрание добавя, че има много подходящи кандидати за поста на министър-председател в един бъдещ служебен кабинет и решението е в ръцете на Румен Радев.

Той отрече неговото име да е сред възможните опции за служебен министър-председател. Като спряган за такъв посочи шефа на БНБ като каза, че безспорно би било едно добро назначение.

Според бившият служебен премиер БСП няма да може да състави правителство, ако президентът им връчи третия мандат.

"Новите избори няма да доведат до нещо съществено. Патриотичните организации могат отново да преминат бариерата. Не изключвам и партията на Васил Божков да го направи. Всичко това няма да

доведе до някакви сериозни изменения", обясни проф. Герджиков.

Той  коментира конституционните възможности пред президента да забави връчването на третия мандат като каза, че Радев няма да си позволи такова нещо.

Относно изборния кодекс каза: "Да си представим, че намерим най-добрия готвач на света, За 20 минути той няма да може да опече агне. Законодателството е бавен процес. Развитите държави приемат с месеци и години един закон. Непрекъсната промяна на законите гони инвеститорите. Нестабилното законодателство е една от основните причини да няма външни инвестиции". Според него е по-добре новите избори да се проведат по сегашния изборен кодекс. В противен случай се отваря възможност мафията и олигархията да овладеят представителството.

Той направи и паралел между ситуацията с НДСВ на времето и сега. 

По думите му няма паралели между НДСВ и "Има такъв народ": "Харизмата на Царя беше изключителна. Слави е шоумен, а политиката не е шоу".