Ако посоча кандидат за главен прокурор, ще кажат, че е човек на ГЕРБ. Изборите на позициите в съдебната система в България са тежки заради естеството на позициите и заради обществените очаквания, че те могат силно да повлияят на законодателната дейност. Това заяви пред БНТ министърът на правосъдието Данаил Кирилов.


Според него това не би трябвало да е така, тъй като "през последните 7-8 години съдебната система утвърди процесите на еманципацията си, на утвърждаване на независимостта си и самоуправлението си".

Кирилов обясни отказа да се възползва от правото си на министър да номинира кандидатура за следващ главен прокурор.

"Ако аз посоча кандидат, той ще бъде облъчен политически и ще се каже, че това е човек на ГЕРБ", коментира той.


И добави, че за процеса на избор трябва да се говори. Кирилов изрази пожелание към президента Румен Радев да намери форма, в която да обедини в тези разговори представителите на институциите и на гражданското общество.

Министърът обаче напомни, че гражданските организации по закон нямат право да излъчат кандидати за главен прокурор и че процесът е описан в законодателството.

Кирилов съобщи, че в петък ще представи предложенията си за законодателни промени, които да позволят разследването на тримата големи в съдебната власт - главният прокурор и председателите на Върховния конституционен и Върховният административен съд.

Министърът на правосъдието коментира и обявената днес инициатива на правителството за създаване на нов орган за координация и сътрудничество между изпълнителната, съдебната и законодателната власт. Той ще следи за изпълнението на мерките за борба с организираната престъпност и корупцията, електронното правосъдие, укрепването на вътрешния контрол в институциите в случай, че ЕС прекрати мониторинга по Механизма за сътрудничество и оценка.

Идеята за новия орган е на вицепремиера за правосъдието Екатерина Захариева, съобщи Кирилов.

Министърът не изказа мнение дали механизмът ще бъде прекратен в края на мандата на настоящата Европейска комисия, което беше обещано от нейния председател Жан-Клод Юнкер, но каза, че е провел едночасов разговор по темата с еврокомисаря по правосъдието Вера Йоурова миналата седмица.

Йоурова ми каза, че има пет фактора за приключване на механизма и пет фактора, които работят против вас, каза още Кирилов.

Най-важният от тях според Кирилов е международната конюнктура и проблемите с върховенството на правото в други страни членки на ЕС, сред които Румъния, Унгария и Полша.

Въпросът е на доверие. Въпросът е да докажем, че тези мерки са стабилни и сме успели да постигнем необратими резултати, коментира още правосъдният министър.

Тя прогнозира, че между двете четения на закона, с който се намалява субсидията на 1 лев, партиите да се опитат да намерят един по-приемлив вариант за субсидия за подаден глас за партия.