Депутатите избраха вицепремиерите със 112 гласа "за" (БСП и ДПС) и 13 "въздържал се" - от "Атака".

"Тук при вас в НС съм, защото вярвам в българската икономика, защото умее да оцелява, но тя има нужда от радикални реформи, а това може да стане само с работещ парламент", заяви Бобева от трибуната преди да бъде избрана.

Тя бе номинирана от Орешарски за вицепремиер без портфейл, който да отговаря за икономиката и администрацията.

"Благодаря на г-н Орешарски, че ме предложи, защото знам, че, който и да предложи, все ще рискува", добави тя.

По думите й у нас има прекрасни специалисти, които са и сред протестиращите, и проблемът е, че този капацитет трябва да бъде използван от институциите.

По-късно пред журналисти в парламента бившата директорка в БНБ коментира още, че това правителство няма право на грешки, но няма да позволи страхът от грешки да я парализира.

"Не съм дошла да си губя времето. Дошла съм да свърша работа", категорична бе Бобева.

По думите й повече време ще изискват реформите в енергетиката. Според нея правителства, които са имали свободна атмосфера и министрите можели свободно да влязат в парламента, са отлагали реформи.

Аз обичам футбола. Там може да играеш прекрасно, но ако не вкарваш голове, не печелиш. Аз искам ние да правим хубавите неща, независимо кога ще се разбере, че те са били хубави. Не трябва да си казваме – трябват ни шест или десет месеца. Трябва да го свършим сега”, добави Бобева.

При представянето й самият Орешарски заяви, че познава Бобева от повече от 20 години не само като прекрасен специалист, а и като човек на дълга, който отстоява каузи и не пести усилия за защита на националния интерес.

"И ако днес на новите евробанкноти можете да откриете и кирилица, то част от
заслугите за това принадлежат и на г-жа Бобева", подчерта премиерът.

Лидерът на ДПС Лютви Местан приветства да има такъв вицепремиер, защото през последните 4 години процесът на постигане на конкурентоспособност е бил спрян заради тотално сгрешения икономически модел на Бойко Борисов и Симеон Дянков.

"Шанс да оцелеят при криза имаха само приближени на властта. Спечелването на една или друга обществена поръчка беше в пряка зависимост от това дали политическото тяло на управляващата партия припознава бизнесмена или бизнесструктурата", заяви още Местан.

Силовият вицепремиер

Вътрешният министър Цветлин Йовчев, който преди дни заяви, че е говорил с Орешарски, да не бъде вицепремиер, все пак е приел. Той ще отговаря за силовите министерства.

Премиерът Орешарски го определи като специалист, който отлично познава сферата на сигурността.
Според него за краткото време като министър Йовчев е показал професионален подход в управлението в сложна ситуация.

По негов адрес Местан заяви, че ще продължат реформата в сектор "Сигурност" като антипод на "мракобесническия модел Цветанов, установен в последните четири години".

Йовчев каза пред журналисти по-късно, че вицепремиерският пост е свързан с повече отговорности.

За администрацията

Йордан Цонев направи предложение - в много спешен порядък да се изработят законодателни промени, които да обхващат мерките в плана "Орешарски".

"Администрацията функционира тромаво. Тези, които имат очакване за смяна, политическа, по някаква причина саботират кабинета, моят апел е - да бъдете безкомпромисен към тях. След като са приели да работят, ще изпълняват програмата на вашия кабинет, в противен случай има и други свободни работни места", обърна се депутатът от ДПС към премиера.