Отмяната на дерогацията преди 1 март догодина крие рискове, заяви съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков след края на днешното заседание на Съвета по сигурността към Министерския съвет, на което беше обсъдено предложението за отпадането на дерогацията за руския нефт.

Петков посочи, че от формацията са готови да прецизират първоначалното си предложение дерогацията да отпадне от 15 март, като новата дата да бъде не по-рано от 1 март. Всичко друго преди тази дата би донесло огромни и необосновани рискове за държавата - покачване на цените и липса на бензин и дизел, каза Петков.

Фокус на заседанието, свикано от премиера Николай Денков, беше оценка на последствията, ако парламентът приеме предложението на Делян Добрев от ГЕРБ за отпадане на дерогацията за руски петрол в тридневен срок.

Според Петков ДПС и ГЕРБ се опитват да ги вкарат в политически капан с предложението за отпадане на дерогацията в тридневен срок.

"Няма да допуснем да се качат цените, нито да има липси на бензин и дизел, само защото някой се опитва да прави политически заигравки", заяви Петков.

Според него двете партии се надявали да се стигне до сценария с високи цени и липса на горива, за да може вината за това да бъде отнесена към правителството.

"Политическият капан е, ако ние сме отговорни за българските граждани и спазим сроковете, които експертите ни казват, че са минимално теоритичните, да ни обвинят, че защитаваме руските интереси. А ако не сме отговорни и гласуваме с тях и се качат цените на бензиностанцията, да бъде обвинено правителството", посочи той.

Затова от ПП-ДБ са готови да прецизират датата за падане на дерогацията на руския петрол от 15 март на 1 март 2024 г., но не по-рано.

"Независимо от политическата риторика, която ще бъде изказана през следващите дни, ще отстояваме интереса на гражданите. Твърдо сме "за" за прекратяването на паричните потоци към Путин, но това не трябва да стане за сметка на българските граждани", допълни той.

 

Преди това ГЕРБ и ДПС напуснаха заседанието, заставяйки твърдо на позицията за премахване на дерогацията в тридневен срок.