ГЕРБ напуснаха заседанието на Съвета по сигурността в Министерски съвет, свикано извънредно от премиера Николай Денков заради разглежданата в НС отмяна на дерогацията за руския петрол. Депутатите Десислава Атанасова и Делян Добрев посочиха, че причината да напуснат заседанието е, че още вчера "Лукойл" имала готовност да премине изцяло на неруски петрол, но след като с гласовете на ПП-ДБ, "Възраждане" и БСП в енергийна комисия не бе прието предложението за отнемане на дерогацията в тридневен срок, рафинерията се е отказала.

Поводът за извънредното заседание в МС е внесеният в Народното събрание проект на Закон за изменение на Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна, или т.нар. дерогация за руския петрол. Фокус на заседанието е оценката на последиците и рисковете за националната сигурност на България при евентуално приемане на проектозакона, който предвижда отмяна в тридневен срок на предоставената от Съвета на Европейския съюз дерогация за преработката на руски нефт от българската рафинерия.

ГЕРБ обаче напуснали, защото от доклада на ДАНС станало ясно, че още вчера "Лукойл" имала готовност да премине изцяло на неруски петрол, но след като с гласовете на ПП-ДБ, "Възраждане" и БСП в енергийна комисия не бе прието предложението за отнемане на дерогацията в тридневен срок, рафинерията се отказала, обясниха Десислава Атанасова и Делян Добрев.

Добрев посочи, че от доклада е станало ясно още, че "Лукойл" е продавала и претоварвала на танкери в открито море в определени месеци 50 процента от горивата, като дори не е ясно къде са отивали те:

"Искам да повторя, че не в тридневен срок, а още вчера "Лукойл" са били готови да преминат на изцяло неруски нефт, с намален капацитет на работа, който е достатъчен да задоволи страната с горива. На срещата стана ясно, че въпреки това, че санкционният режим и дерогацията позволяват горива от руски произход позволяват да се продават само в страната и Украйна, повече от 50% от произведените горива са изнасяни в целия свят. Има десетки танкери, които са претоварвани в открито море и не се знае крайната им дестинация. Това е скандално".

"Считаме за абсолютно безпредметно нашето оставане, защото всичките ни опасения през всичките тези месеци изразявахме и през вас за пореден път през докладите на службите, се потвърдиха", добави пред журналисти Атанасова. "Печели се на гърба на българските граждани", каза още депутатката от ГЕРБ. И добави:

"Стана ясно, че Агенция "Митници", тоест финансовото Министерството, в недостатъчно голям обем е контролирало доставките на преработена продукция по повод дерогацията. Това, че има някакви съмнителни претоварвания в открито море се потвърди". 

Единственото разумно според Атанасова е сега парламентът да вземе решение по внесения законопроект, за който повече от година и половина парламентарната група на ГЕРБ-СДС настоява. "Тази дерогация, дори да не приключи в тридневен срок, какъвто е предметът на законопроекта, а в едномесечен - в края на годината, е един добър възможен вариант", заключи тя.