Без съгласие за дерогацията на вноса на руски петрол приключи заседанието на Съвета по сигурността към МС, продължило близо три часа и половина.

Всяко съкращаване на сроковете за премахване на дерогацията повишава рисковете от нарушаване на оперативната дейност на "Лукойл" и повишава риска от покачване на пазарната цена на горивата. Това заяви министър-председателят Николай Денков на брифинг след края на заседанието на Съвета по сигурността към Министерския съвет, на което се обсъжда предложената отмяна на дерогацията за руския нефт.

Фокус на заседанието, свикано от премиера Николай Денков, беше оценка на последствията, ако парламентът приеме предложението на Делян Добрев от ГЕРБ за отпадане на дерогацията за руски петрол в тридневен срок.

"Искам ясно да подчертая, че по тази тема през цялото време обсъждаме какви са рисковете по отношение на възможностите за работа на рафинерията, така че тя да не спре, ако не получи петрол и втория риск за това какво може да се случи на пазара на горива при спиране или намаляване на капацитета на работа", подчерта премиерът.

Той съобщи и какви решения са взети от Съвет по сигурността:

Първо отвърждава изводите от доклада №С-31809 от 29 август т.г., изготвен от Министъра на икономиката и индустрията и министъра на енергетиката в координация с министъра на финансите и на транспорта и съобщенията и ръководителите на ДАНС, ДАР, Служба "Военно разузнаване". Това е докладът въз основа на който бяха взети решения в НС по отношение на сроковете за премахване на дерогацията.

Второ, отчита съществен напредък по отношение на плана по т. 1. В този доклад имаше конкретни мерки, по които трябваше да работи правителството и по всички тях е работено и е постигнат напредъкът, който се очаква.

Трето, потвърждава, че оптималните срокове за минимизиране на рисковете са представени в цитирания по т. 1 доклад. Т.е., ако искаме да няма риск за рафинерията и за горивата в България, трябва да се спазват сроковете в този доклад.

Четвърто, в случай, че НС реши да разгледа и приеме законопроект №4935401114 от 10 ноември 2023 г., при наличната информация минималните срокове за поетапно премахване на дерогацията са:

  • след 31 декември 2023 г. не повече от 50% вносен неруски нефт;
  • след 31 януари 2024 г. - не повече от вносен 25% руски нефт;
  • от 1 март 2024 г. изцяло неруски нефт".

"Тези решения са взети на база експертно обсъждане на мненията, ако искаме да няма риск за рафинерията и за горивата в България, трябва да се спазват сроковете, поставени в този доклад", подчерта министър-председателят.

Той бе категоричен, че зад решенията няма политически елемент в тях.

"Може би, ако имаше такъв елемент, щяхме да търсим преместване в мандата на Мария Габриел. 1 март е все още в мандата на настоящето правителство", посочи министър-председателят.

"Ако някой търси политически изяви, един от начините е да си тръгне ядосан от тази среща", заяви още Денков, помолен да коментира преждевременното напускане на днешната среща от представителите на ГЕРБ и ДПС.

За таксата от транзита на руски газ през страната ни Денков каза, че дискусията по таксата и нейното участие в бюджета за 2024 г. ще бъде част от дискусията за държавния бюджет. "Нито имам желание, нито имам възможност да дискутирам днес как ще се развие бюджетът за 2024 г.", каза премиерът.

До момента не знам да има постъпления от тази такса в държавния бюджет, но това са въпроси към финансовия министър. Това, което знам, е, че върви дискусия с ЕК, те дават ясен знак, че ние имаме право да налагаме такси, като трябва да са приложени прецизно юридически, така че да сме сигурни, че няма възможности за различни тълкувания, заяви Денков.

Според него е ясно е, че ще има спорове с "Газпром", "но това не означава, че ние трябва да ги налагаме".

Той потвърди, че интерес към покупка на "Лукойл" има.

"Интерес към покупка на "Лукойл" има, но дали се водят преговори, дали са напреднали преговорите - никой от нас не може да каже", посочи Денков.

Предложението на ГЕРБ дерогацията да отпадне в тридневен срок намери подкрепа само от ДПС.

От ПП-ДБ обявиха, че са склонни да прецезират своето предложение за отпадане на дерогацията на 1 март вместо на 15 март 2024 г.

Съпредседателят на ПП Кирил Петков допусна, че ДПС и ГЕРБ се опитват да ги вкарат в политически капан с предложението за отпадане на дерогацията в тридневен срок. Според него двете партии се надявали да се стигне до сценария с високи цени и липса на горива, за да може вината за това да бъде отнесена към правителството.

Снимка: Скрийншот

"Независимо от политическата риторика, която ще бъде изказана през следващите дни, ще отстояваме интереса на гражданите. Твърдо сме "за" за прекратяването на паричните потоци към Путин, но това не трябва да стане за сметка на българските граждани", допълни той.

Преди това от ГЕРБ напуснаха заседанието, а малко след тях ги последваха и представителите на ДПС.

От ГЕРБ обясниха, че от доклада на ДАНС е станало ясно, че още вчера "Лукойл" е имала готовност да премине изцяло на неруски петрол, но след като с гласовете на ПП-ДБ, "Възраждане" и БСП в енергийна комисия не бе прието предложението за отменаме на дерогацията в тридневен срок, рафинерията се е отказала.

Снимка: БТА

Председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски определи срещата като безполезна загуба на време. Заяви, че не е чул мотиви в полза на запазване на дерогацията.

"Видя се, че ще има гласуване в парламента и ПП си казаха, че ще си отстояват сроковете за март, което значи, че новата коалиция ще се роди от Възраждане, ПП и БСП. Коалицията "Путин" е факт - ще видим как ще бъдет гласовете и реално от Москва се командва българското правителство", каза Пеевски.

Снимка: БТА

Председателят на ПГ на ДПС обяви още, че ще подаде сигнал в прокуратурата и ДАНС срещу Агенция "Митници". Според него има данни, че митниците са заобикаляли руските санкции. По думите му ставап въпрос за "чудовищна далавера".

Съветът по сигурността към Министерския съвет обсъди рисковете за националната сигурност на България при евентуално приемане на проектозакона, който предвижда отмяна в тридневен срок на предоставената от Съвета на Европейския съюз дерогация за преработката на руски нефт от българската рафинерия "Лукойл". Доклади по темата представиха компетентните органи - Държавните агенции "Национална сигурност" и "Разузнаване", както и Служба "Военно разузнаване". Участваха и министрите на икономиката и индустрията и на енергетиката - Богдан Богданов и Румен Радев. С изводите от докладите, които не са засекретени, допълнително ще бъде запозната и Диана Ковачева, омбудсман на републиката.

Решението за дерогацията ще бъде взето окончателно в пленарна зала в парламента.

На този етап парламентарната комисия по енергетика отхвърли предложението на ГЕРБ-СДС да се отмени в тридневен срок дерогацията на "Лукойл" за работа с руски петрол. Законопроектът беше подкрепен от петима депутати, четирима се обявиха против, а петима се въздържаха.  Комисията обаче прие предложението на ПП-ДБ НАП да събира транзитна такса на руски газ през България от 20 лв. на мегават вместо "Булгартрансгаз".