Бойко Борисов като лидер на ГЕРБ може да реши кой да е министър на външните работи. Ако той реши, Мария Габриел ще бъде премиер и външен министър, ако реши друг кандидат да сложи - ще го сложи. Това министерство е на ГЕРБ. Това коментира пред журналисти в парламента председателят парламентарната група (ПГ) на ДПС Делян Пеевски във връзка с предстоящата ротация между премиера Николай Денков и Мария Габриел.

Това си е решение на г-н Борисов, коментира Пеевски изказването на лидера на ГЕРБ, че ще предложат друг външен министър, ако от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) не се съгласят с това Мария Габриел да е премиер и външен министър.

"По тема "правителство" само те могат да се разбират. Нелогично е заради един министър да не се случи ротацията. Просто ПП трябва да го преживят, че са го записали, че няма да получат този министър, защото не им се полага, защото ГЕРБ има само едно министерство и това е Министерство на външните работи", посочи Пеевски.

Ако решат, ще има ротация, ако не решат - няма да има ротация. Ако решат, ще има избори, което също не е проблем. ДПС би се радвало на избори две в едно. Ние сме готови за избори, така че да ги направим и да видим как ще ги подреди народът, посочи Пеевски.

Взехме да ставаме като гаджета, коментира той и напомни, че ДПС е част парламентарното мнозинство, но не иска да участва в правителството.

"Ние не желаем да участваме в правителството. В парламентарното мнозинство участваме всеки ден и сме балансьора да се случват нещата", добави Пеевски. Той бе категоричен, че ДПС иска България да има евроатлантическо мнозинство и евроатлантическо правителство.