Представители на Обединени патриоти - от ВМРО и НФСБ, заявиха пред Нова, че могат да подкрепят предложените от ГЕРБ (от техния председател Бойко Борисов) промени в Конституцията, но поставиха и условия - да бъдат подкрепени и техните искания. 

"За де се внесе предложението за нова Конституция и свикване на Велико народно събрание трябват 120 подписа. Що се отнася до ВМРО, те могат да бъдат положени само ако в този проект залегнат идеите, за които ние и НФСБ говорим - задължително гласуване, гарантиране на семейството като съюз между мъж и жена, връщане на донаборната служба, както и образователният ценз при гласуване." Това заяви евродепутатът и зам.-председател на ВМРО Ангел Джамбазки.

Броят на депутатите трябва да бъде намален. Когато е писана тази Конституция, населението на България е било на 9 млн. души, сега е много по-малко, добави той.

"Много е важно обаче и как се избират депутатите - ако се избират на честни избори тогава има значение и техния брой, ако се избират в махалите с купени гласове, тогава няма значение колко ще са. Има значение кой ще ги избере, затова ние ще настояваме гласуващите да имат образователен ценз", подчерта Джамбазки.

Председателят на НФСБ и зам.-председател на Народното събрание Валери Симеонов определи лансирането на предложенията като "нов подход" - "решителната крачка за опит на даване на отговор на натрупаните обществени очаквания".

Предложенията за намаляване на броя на депутатите и индивидуалната конституционна жалба са наши предложения то отдавна, изтъкна Симеонов и каза, че ще ги подкрепят. "Настояваме единственият официален език да остане българският и традиционното вероизповедание да си остане православието. Ще подкрепим и колегите от ВМРО за образователен ценз."

"Ще се борим и за увеличаване на пенсиите, защото продължават да са най-ниските в ЕС", каза Симеонов.

"Има неща за които няма да допуснем компромис. Ще настояваме да се заложи да няма допълнително заплащане за здравеопазване, а социалните помощи да са срещу полагане на обществен труд, имаме предложение когато има престъпления свързани с приватизация или концесиониране да нямат давност", заяви Валери Симеонов.

И двамата отбелязаха, че предложенията тепърва ще се обсъждат, тъй като идеите на министър-председателя са достигнали до коалиционните партньори само няколко часа по-рано и те не са имали възможност да ги обсъдят.