Промяната в Конституцията отвори шанс служебният кабинет да се отдалечи значително от първоначалната идея в Основния закон за такова правителство и да вкара вътре повече политически лица. Това каза пред БНР политологът и университетски преподавател проф. Тодор Галунов и добави, че какъвто и състав на кабинет да бъде предложен - ще бъде критикуван и от левите, и от десните, и от доскорошните партньори.

"Цялата тази конституционна промяна е много лош експеримент... Направена е доста набързо, доста непремислено и ще има по-скоро лош ефект... Отиваме в схема да има служебен кабинет, който да работи едновременно с парламента, отговорностите не са много ясни. Президентът сякаш е само церемониалмайстор на цялата процедура и нищо повече. 

Според политолога номинираният за служебен министър-председател Димитър Главчев трудно ще намери за служебни министри експерти, които да не бъдат припознавани политически: "Ако се търсят министри, те ще бъдат от втория или третия ред на политическите партии, а не от първата линия. Това донякъде ще размие представата за експерта - политик и за политика само като такъв. Това някой път много трудно се разграничава".

Да не се плашим от изборите, призова проф. Галунов и уточни, че изборите са най-хубавото нещо от демокрацията, но те трябва да се проведат по прозрачен и честен начин.

"Бихме имали конституционна криза, ако всички от списъка за възможни служебни премиери бяха отказали... Предишният вариант за служебно правителство беше по-добър", коментира още той.