"Има такъв народ" (ИТН) предложи Камелия Нейкова за председател на ЦИК, след като ГЕРБ-СДС оттеглиха кандидатурата на Красимир Ципов ден по-рано. Това стана ясно на допълнителните консултации днес при президента Румен Радев. Всички партии и коалиции одобриха номинацията на ИНТ.

На консултациите, проведени на 5 май, срещу кандидатурата на Ципов се обявиха от БСП, "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!".

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов видя в ситуацията политически капан. И така се стигна до ситуация, в която президентът трябва да назначи новите 15 членове на изборната комисия, но няма нито една кандидатура за председател на ЦИК.

"Радвам се да ви видя отново. Вчера получих писмо лично от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че партията оттегля кандидатурата на Красимир Ципов. Така трябва да се бори лидерът на всяка една парламентарна група, за съжаление вие бяхте предадени от г-н Борисов, който абдикира от отговорност. Сега ни остава една от по-малките партии да поеме отговорност, за да се избегне хаоса." Това заяви президентът Румен Радев в началото на допълнителните консултации за председател на ЦИК в президентството.

Председателят на ПГ ГЕРБ Десислава Атанасова обяви, че кандидатурата на Ципов е оттеглена по негово желание, защото 24 часа имало лични нападки към него.

Снимка: БТА

"Нашето предложение за зам.-председател на комисията е Димитър Димитров", подчерта Атанасова.

Тошко Йорданов от ИНТ обвини ГЕРБ, че поставя останалите в "лек абсурд".

Снимка: БТА

"ГЕРБ ни поставя в лек абсурд. За Борисов демокрацията не струва и 5 пари. Логиката и демокрацията изисква вие да представите председател на ЦИК", посочи той и добави: "всички тук се подписаха под един протокол. Някои партии имат зам.-председатели, други имат секретари. Вие искате да се откажем от това нещо и да издигнем нов кандидат? Представете друг кандидат".

От БСП бяха категорични, че Ципов е неприемлив кандидат от ГЕРБ.

"За нас е неразбираемо оттеглянето на неговата кандидатура - отчитаме го за саботаж на изборния процес", заяви представителят на партията и призова ГЕРБ-СДС да понесат отговорност и отново да излъчат кандидат.

Снимка: БТА

"И на предишната среща имаше заявка от ГЕРБ за председателското място, но притеснителни са мотивите, с които се оттегля кандидатурата на Ципов. ЦИК е колективен орган, който трябва да изпълнява закона и да следи за изпълнението му такъв, какъвто е. Всеки може да е несъгласен със закона, но той трябва да се изпълнява. Ние ще се съгласим за каквото и да е предложение за председател, но ЦИК може да функционира и без председател", коментира лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Снимка: БТА

"Демокрацията е въпрос на количество, но и на качество. Това, че една партия е получила най-много гласове, не намалява нейната токсичност, ГЕРБ създава хаос, бламира процесите. Надяваме се, че ще бъде друг кандидат за председател на комисията, ЦИК ще се комплектова и ще вървим напред. Ние имаме двама кандидати за членове на ЦИК, но те не отговарят на изискванията за председател, защото не са юристи", отбеляза Христо Иванов от "Демократична България".

ГЕРБ ще направи всичко възможно, за да осуети провеждането на честни избори, подчерта Мая Манолова от "Изправи се! Мутри вън!".

"Оттеглянето беше направено в разрез на процедурата за избор на състава на ЦИК. Очевидно е, че ГЕРБ ще направи всичко възможно за осуетяване на провеждането на честни избори. Ако се отказвате от мястото си в ръководството, има си процедура по какъв начин се разпределят местата. Нарушаването на правилата трябва да бъде санкционирано. Хрумнало му на някого, не сме длъжни да се съобразяваме с неговите прищевки, които се сменят по 2-3 пъти", заяви Манолова.

Атанасова отговори на колегите си, че не приема доводите им.

"Не приемам доводите на колегите, защото техният лидер дори не се е появил в Народното събрание. Според практиката, най-голямата парламентарна група има и право на председател на Народното събрание. Вие обаче не подкрепихте това предложение. Вашата политическа импотентност не успя да създаде действащ парламент, нито успя да формира правителство. Приемете, че ГЕРБ предлага само членове за състава на ЦИК", каза Атанасова.

"Разпределението между партиите остава същото. Ако се отказвате от председател, трябва да имате зам.-председател. Не може да се абдикира от отговорност", обърна се към ГЕРБ президентът Радев.

Снимка: БТА

"Искам да напомня, че само ГЕРБ направи предложение за председател на ЦИК. Всички заявихте, че няма как да го подкрепите. Хаосът е заради вашият Изборен кодекс. Предложете си председател и си подпишете протокола. Ние също ще го подпишем с предложението на Димитър Димитров за зам.-председател на Централната избирателна комисия", добавиха от ГЕРБ.

Тошко Йорданов отправи въпрос към администрацията на президента Радев - дали ЦИК може да работи без председател.

"Ние сме правова държава и правилата са ясно записани в Изборния кодекс. Там се посочва, че ЦИК има председател. Дали комисията може да бъде назначена без председател е интересен въпрос. Това означава, че се оставя Комисията да се конституира сама. Кодексът не предвижда такава възможност. Това става само при публичните консултации. Длъжността на конкретния кандидат трябва да е посочена. Назначаване на Комисия без председател не е възможна", обясни проф. Друмева.

Мая Манолова предложи партиите да се обединят около предложението на Камелия Нейкова на "Има такъв народ".

Снимка: БТА

Преди да даде отговор Йорданов попита за мнението и на останалите партии за Нейкова. И получи подкрепа и от БСП, и от "Демократична България".

Ние няма да правим предложение за председател, но този дебат, който водим днес тук, ако с такива послания и за такава дейност изпращаме нашите представители в ЦИК, аз съм притеснени за работата ѝ и най-вече за произвеждането на едни демократични, свободни и честни избори, обяви Карадайъ.

Принципът и магаре да вържа, ще го изберат, не може да бъде част от демократичния процес - дали за шеф на ЦИК, дали за парламента, коментира Христо Иванов. И подкрепи президента, че ГЕРБ трябва да има зам.-председател на ЦИК и Димитър Димитров бил добро предложение.

Радев се обърна директно към Йорданов дали ще направи предложение за шеф на ЦИК.

"Ние, от създаването на партията сме заявили, че спазваме законите. Не можем да си позволим безобразното поведение на ГЕРБ, защото не може демократичният процес да бъде постоянно блокиран от една партия, която е време да си ходи", отговори Йорданов.

"С оглед на добрите думи, които чухме за един от нашите кандидати, официално правя предложение за Камелия Нейкова", обяви зам.-шефката на НС Виктория Василева.

Христо Иванов от "Демократична България" заяви, че не е имало предварителен консенсус за избора на председател на ЦИК, а ГЕРБ продължават да бламират всеки демократичен процес.

Госпожа Нейкова отговаря на изискванията, затова я подкрепихме с оглед и на излизане от така създалата се ситуация, обясни Христо Иванов след консултациите при държавния глава, на които беше решено предложената от "Има такъв народ" Камелия Нейкова да оглави Централната избирателна комисия.

Христо Иванов обвини премиера в оставка Бойко Борисов и неговата партия в деструктивни действия. "Попитайте Борисов коя е Мата Хари, с имена, въпросът не е интимен, а важен за потвърждаването на важен политически факт", каза още лидерът на "Демократична България".

Тошко Йорданов от "Има такъв народ" също направи коментар след края на консултациите при Румен Радев.

"Видяхте какво се случи, безотговорни вътре има само от една политическа партия", заяви Йорданов на излизане от президентството.

"ГЕРБ вкараха всички в процедурен абсурд. Трябваше или да се блокира избора на Централна избирателна комисия и да се явяваме със старата, или да се забавят изборите. Една безотговорна, вредна партия не може да пречи на цялата държава, ние излязохме от ситуация", допълни Тошко Йорданов.

Не сме предложили ние Камелия Нейкова, идеята беше добра, доколкото това е единствената професионална и грамотна кандидатура. Кандидатурата на Красимир Ципов не отговаря на изискванията на закона, на него не му достигат около 3 месеца юридически стаж, каза адвокат Хаджигенов от "Изправи се! Мутри вън! след консултациите.

"Явно процесът за осъзнаване, че ГЕРБ загубиха и продължават да губят, ще бъде дълъг и сложен за тях. Ние просто трябва да довършим битката, която започнахме", каза още Николай Хаджигенов.

А Десислава Атанасова от ГЕРБ обвини останалите участници в консултациите при президента Румен Радев в нескрито съглашателство за избора на председател на ЦИК.