Парламентът прие процедурни правила за избора на подуправител - ръководител на управление "Банково" и на кандидат за подуправител - ръководител на управление "Емисионно" на Българската народна банка (БНБ). Те се предлагат от управителя на БНБ, но ще ги изслушва бюджетната комисия.

Трима са кандидатите за гуверньор на Централната банка - настоящият управител Димитър Радев, предложен от ГЕРБ-СДС и подкрепен от ПП-ДБ, Любомир Христов - от "Възраждане" и Николай Каварджиклиев - от "БСП за България". Те ще бъдат изслушани днес в бюджетната комисия. Който спечели поста от тримата, ще има възможност да избере и подуправителите си.

За избран при гласуването в пленарната зала подуправител се смята кандидат, който е получил повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители. Ако кандидат не получи необходимите гласове, Народното събрание приема решение за откриване на нова процедура за избор, предвиждат правилата.

От опозицията обвиниха управляващите, че имената са предварително ясни и това са Петър Чобанов от ДПС и Андрей Гюров от ПП.

В типичния си стил и с много ирония Тошко Йорданов направо предложи да се запишат съответните инициали в изискванията.

Йорданов започна с единия кандидат как трябва да е роден в Ямбол, да е завършил УНСС и да е бил министър в кабинета "Орешарски, а другият кандидат да е роден в Гоце Делчев. И продължи в същия дух с конкретни биографични данни на двамата депутати, които директно да бъдат записани, за да не се объркат народните избраници при гласуването.

В реплика Йордан Цонев му припомни как преди те пък са подкрепили техния кандидат за БНБ Любомир Каримански, който не беше избран заради ПП и ДБ. И упрекна ИТН, че само пускат фойерверки в НС, защото шоуто очевидно е закъсало.

"След като сте пожелали шоу, ние сме насреща, да покажем готините ви номера на българите, за да знаят какво се случва", отвърна председателят на ПГ на ИТН. И направо предложи в правилата НС да впише отсега имената на Петър Чобанов и Андрей Гюров, за да не се объркат депутати при гласуването. Той сравни избора на подуправителите с този на обявяването на обществена поръчка на парламента за нови коли.

"Колата е дълга 4 м и 56 см и трябва да е черен цвят и еди колко си коня", каза Йорданов. Предложи и името на Даниел Лорер да се допише, понеже "цялата държава се занимава от доста време с него и жена му, всички други са некадърни".

"Ако колегите са съгласни, предлагам да го включим към другите предложения", каза Тошко Йорданов. Сети се и за още данни, които да се запишат в изискванията.

"Пръстовият отпечатък да съответства на Гюров и Чобанов, трябва да сме сигурни, че ще бъдат избрани, защото сме избрани да се грижим за хората", заяви през смях Йорданов.

Деян Николов от "Възраждане" влезе в тона и допълни условията за кандидатите.

"И номер на лична карта да добавим", каза депутатът. Николов поиска и БНБ да си публикува анализа за приемането на еврото. Николов призова председателя на бюджетната комисия Йордан Цонев в комисията да направят и икономически дебат за еврозоната.

"Чудя се защо парламентът продължава да си губи времето с предрешени казуси", коментира и Георги Свиленски от БСП.

"Запишете само един критерий и дайте да не губим времето на българските граждани и парламент - "утвърждава се всяка една кандидатура, която е утвърдена в борда между ГЕРБ и "Продължаваме Промяната", а от вчера и ДПС ги включете в този борд", като предложи направо да ги гласуват още днес.

"Вече пореден час се удивявам на това как вие критикувате всъщност демокрацията - тя така функционира, в парламент са образуват мнозинства и взимат решения", защити честта на управляващите Георг Георгиев от ГЕРБ. "По този начин като разсърдени деца да тропате с крак от трибуната и да хвърляте в една или друга посока някакви инсинуации - няма как да се съгласим с това", каза Георгиев.