ПГ на "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) ще подкрепи кандидатурата на сегашния гуверньор на Централната банка Димитър Радев и за нов мандат. Това обяви съпредеседателят на ПГ на ПП-ДБ Кирил Петков пред журналисти, след проведения разговор на депутати от група с кандидата на ГЕРБ-СДС за ръководител на БНБ.

"Благодарен съм на Димитър Радев, че прекара толкова време с нашата група. Това е начинът, по който искаме да се вземат такива решения. Отговорите, които получихме, са изцяло в посоката на нашата програма. Най-важното заключение от дискусията е, че България трябва да бъде в еврозоната не по-късно от 1 януари от 2025 година. Ще работим заедно - парламентът и БНБ, за да постигнем тези цели", подчерта Петков.

На свой ред самият Радев увери, че е готов да остане на поста и затова се среща с ПП-ДБ.

"Трябваха ми две години, за да реша, но след като водим тези разговори - определено вървим в тази посока".

Според него има съгласие за присъединяване в най-скоро време към еврото. 

"Имаме съгласие по този въпрос. Това е нещо, което многократно съм казвал, а именно, че целта е да се присъединим възможно най-скоро към еврозоната, но не по-късно от 1 януари 2025 година. Много е важно, че политическата подкрепа за процеса се разширява. Без нея целта ще бъде нереалистична. Амбициозна цел, но изпълнима", заяви и Радев.

Трима са кандидатите за управител на БНБ - Димитър Радев, предложен от ГЕРБ-СДС; Любомир Христов - от "Възраждане", и Николай Каварджиклиев - от "БСП за България". Те ще бъдат изслушани в четвъртък от бюджетната комисия.

Представители на парламентарната група (ПГ) на "Продължаваме промяната - Демократична България" се срещат с номинирания от ГЕРБ-СДС за председател и на Сметната палата Димитър Главчев. Разговорите са в сградата на Народното събрание.

Назначенията в държавата се отпушиха след лидерска среща днес в парламента между Бойко Борисов, Кирил Петков и Асен Василев. Те се разбраха за някои от председателите на регулаторните органи, за председателите на комисиите в Народното събрание и за назначаване на областни управители.