От интервю на съпредседателя на "Продължаваме промяната" Кирил Петков сатана ясно, че макар и дисциплината в отношенията да куца, двете най-големи коалиции се приближават все повече до общи становища по въпросите на деня. Към разбирателство клони и темата за регулаторите БНБ и НЗОК, като Петкова каза хубави думи за управителя на националната банка Димитър Радев и за кандидата за директор на НЗОК Иванка Динева.

Петков, разбира се, засегна и темата за визитата на украинския президент Володимир Зеленски в България.    

"Присъствието на Зеленски, кога идва, защо идва, когато идва - трябва да се пази в конфиденциалност. От Министерския съвет могат да кажат дали и кога ще дойде. Всичко друго ще бъде спекулация. Ако Зеленски е в страната, аз ще се радвам да го видя отново. Имахме среща в Киев, когато бях премиер. Лично с него не съм разговарял, откакто не съм бил премиер", каза по bTV Кирил Петков.

"Зеленски в момента е един от големите лидери на света. Идвайки в България, ако дойде, ще покаже, че България е важна за стабилността в Европа. Ролята ни в Европейския съюз и НАТО не е периферна. Едно такова посещение потвърждава, че ролята ни в Европа е от голямо значение", коментира Петков.

"Няма никакъв разговор за изпращането на българи в Украйна. България няма да изпрати нито един човек в Украйна. Можем да окажем подкрепа в няколко посоки - военнотехническата помощ продължава. Нашата военнопромишлена индустрия има капацитет и продава на партньори като Англия и САЩ, които са от основополагаща важност за подкрепата на Украйна. Украйна трябва да продължи своята интеграция в посока членство към Европейския съюз и НАТО", подчерта Кирил Петков.

Отношенията с ГЕРБ и бюджетът

"Днес очаквам да минат няколко решения в парламента, които бяха направени бързо и координирано. Във външната политика решенията са по-лесни", каза съпредседателят на ПП.

Според него има комуникация, но трябва да се работи още по диалога между двете водещи формации в парламента.

"Още не сме влезли в режим на структурирана комуникация. Непрекъснато се чуваме по телефона и с Бойко Борисов, и с лидерите. Още не сме направили ежеседмичната среща, да си поставим задачи, да имаме ангажименти и в рамките на седмицата да си ги спазим", обясни Петков.

"Правим стъпки напред, но не мога да се похваля с дисциплина. Няма да посочвам с пръст. За да се случат тези неща, нужно е желание и от двете страни. Поели сме ангажимент, че е необходим общ борд за номинации за регулаторите. Тук не говорим за позиции като хора, а за регулатори с изтекли мандати", каза още той.

Според Петков е необходимо да се провеждат ежеседмични работни срещи.

"В първите шест месеца на 2023 година бюджетът е на плюс. Не е вярно, че държавата отива във финансов колапс. Ако няма подкрепа за бюджет, няма как едно правителство да работи. Знам, че Асен Василев направи среща с експерти от ГЕРБ. Имаше конструктивен разговор там", каза още Кирил Петков.

Регулаторите

"С Димитър Радев водихме сериозен разговор. Кой е новият управител на БНБ е от голямо значение за влизането в еврозоната през следващата година. Аз харесах разговора, който имахме и видях в негова страна устрем, че няма да има забавяне във влизането в еврозоната и това да стане в средата на 2024 г., посочи Кирил Петков, но уточни, че предстои да бъде взето крайно решение на вътрешнопартийно събрание.

ГЕРБ категорично държи Димитър Радев да продължи да управлява БНБ, доскоро ПП-ДБ заявяваха, че ще имат своя кандидатура за гуверньор на националната банка.

"Опитаха се да атакуват Даниел Лорер. Не е обсъждана кандидатурата му за БНБ. Бяхме горди от номинацията му за еврокомисар. За управител на БНБ човекът, който ще бъде издигнат, трябва да има голям банков опит."

"Водим разговори с Иванка Динева, която е предложена за управител на НЗОК. Експертите в нашата коалиция направиха разговор с нея. Тези регулатори са по-важни от правителството и предопределят как държавата се движи. Залагайки правилните или грешните хора, ще предопредели как ще се движи в България дори и след това правителство", подчерта съпредседателят на "Продължаваме промяната".

Депутатските имунитети

Кирил Петков поздрави Бойко Борисов, че сам реши да се откаже от имунитета си. Комисията е нормалният начин да се случват нещата. Надявам се комисията за имунитетите да заработи, отбеляза Петков. Нашите представители бяха там. БСП и ИТН не участваха в комисиите, а останалите партии имаха отсъстващи членове. Аз призовавам Комисията да заработи. Задача на членовете е да решат за имунитетите", каза съпредседателят на ПП.