Повод за това стана поисканата оставка на директора на Комплексния онкологичен център (КОЦ) в Пловдив д-р Красимир Вальов, която днес Общинският съвет в града гласува.

До оставката се стигна след репортаж на "Господари на ефира" за извършвани ненужни операции от болничното заведение и грешно отстранени органи на пациенти. От здравното заведение отрекоха обвиненията и заявиха, че става дума само за един случай с пациентка с много рядък вид тумор, за който се установило, че не е злокачествен едва след постоперативните хистологични изследвания.

Пред общината днес пристигнаха близо 200 лекари и пациенти, за да защитят болничния директор.

В началото на сесията на Съвета кметът, през сълзи, съобщи, че д-р Вальов сам е подал оставката си. Тотев дори излезе за малко от залата, за да се успокои, след което се върна и разкри детайли от масирана атака.

"Как се чувства един кмет, когато му се обади здравният министър с думите: Или му режете главата на управителя, или ви спирам клиничните пътеки?", попита Тотев, цитиран от БГНЕС.

После добави, че Москов е готвел законопроект за спиране на клинични пътеки със задна дата.

Премиерът в оставка пък в интервю се закани на общинските съветници от ГЕРБ да гласуват за отстраняване на управителя, иначе няма да бъдат вече съветници от партията.

"Стига сме управлявали през медиите", призова Тотев и подчерта, че "този случай е просто върха на подобен начин на политика".

Той каза още, че д-р Вальов сам се е принесъл в жертва и заслужава уважението на всички.

Кметът се закани и Пловдив да стане първият град в страната, който се опълчва срещу решения, взети в центъра, когато някой на някого нещо е казал.

"Това не е феодална провинция, за да ни казват от София какво да правим и как да го правим, без да имат и най-малко понятие как стоят нещата", каза той. 

В момента д-р Вальов е на болнично лечение след микроинсулт, така че предложението за оставката беше преформулирано като "по здравни причини" и бе прието с 34 гласа “за“, 11 „против“ и 4-ма „въздържал се“.

Местният парламент реши длъжността му временно да се заеме от проф. Мариана Янева - лекар с дългогодишен стаж в същото лечебно заведение.

2 часа преди това в емоционални изказвания медици, пациенти и граждани защитаваха дейността на диспансера и неговия началник. Те останаха изненадани от подадената в последния момент оставка и се усъмниха, че върху д-р Вальов е оказан натиск.

По време на изказването си кметът Тотев заяви още, че Община Пловдив застава зад онкоцентъра и, че "всички сме свидетели на нечовешко отношение към лекари, които са работили 30-40 години за здравето на хората".

"Това, което се прави срещу Комплексния онкологичен център, е една злобна атака“, каза Тотев и благодари на лекарите за всичко, което правят.

Лекарите от КОЦ напуснаха залата на Общинския съвет, като някои от тях определиха случилото се като цирк и благодариха на кмета за защитата. 

Скандалът в КОЦ-Пловдив избухна миналия месец. Последва реакция на здравния министър, който издаде заповед за отнемане на лекарските права за 2 г. на патолога д-р Маслев. Нормативният документ беше издаден в резултат на назначена проверка на Изпълнителна агенция "Медицински одит" след сигнала за нарушения в здравното заведение.

Българският лекарски съюз остро реагира и поиска отмяна на наказанието за патолога.