Д-р Маслев е лишен от правото да упражнява медицинска професия в България за период от две години, съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването /МЗ/.

Москов е подписал разпореждане за допускане на предварително изпълнение с цел защита живота и здравето на пациентите, лекуващи се в лечебното заведение. Това е превантивна мярка, тъй като проверките на Изпълнителна агенция "Медицински одит" /ИАМО/, НЗОК и прокуратурата продължават.

Междувременно министър Москов е изпратил писмо до кмета на Пловдив Иван Тотев и до председателя на Общинския съвет в града с настояване в най-кратки срокове да предприемат действия за привеждане на дейността на лечебното заведение в съответствие с добрата медицинска практика; промяна в ръководството на лечебното заведение и начина на управление; въвеждане постоянен контрол на качеството на работата.

В противен случай министърът ще бъде принуден да предприеме други законови действия, допълниха от пресслужбата.

Медицинският одит започва цялостна проверка на КОЦ - Пловдив, с особено внимание към дейността на онкологичните комисии и организацията на работа по комплексното лечение и диспансерното наблюдение.

Москов вече възложи проверка на Медицински одит след телевизионно предаване, което сигнализира за ненужни операции, като при една от тях е била остранена гърда на пациентка без да е било нужно това.

След извършената проверка са констатирани нарушения при лечението на 8 пациента, показващи системно и грубо нарушаване на медицинските стандарти, правилата за добра медицинска практика и други нормативни актове, гарантиращи качеството на оказаната медицинска помощ на пациентите.

Докладът на ИАМО е изпратен в Главна прокуратура.

Медиците от Пловдивската онкология протестираха

От онкологичния център съобщиха, че при лечението и операциите се спазват всички изисквания и медицински стандарти.

На нарочна пресконференция управителят д-р Красимир Вальов заяви, че няма нарушения на лечебно - диагностичния процес и медицинските стандарти в Онкологичния център.

Той и колегите му бяха категорични, че са обект на мощна и грозна корпоративна атака по повод изнесените информации за сгрешени диагнози в предаването и ненужно отстраняване на органи, но не знаят кой стои зад нея.

В подкрепа на лекарите се обявиха и настоящи и бивши пациенти на лечебното заведение.

Вчера кметът на Пловдив Иван Тотев заяви, че началникът на Онкоцентъра остава на поста си, докато не станат ясни окончателните резултати от проверките в лечебното заведение.

Тотев беше категоричен, че като принципал Община Пловдив застава безусловно зад болницата като институция, тъй като функционирането й е от изключителна важност.