Ще внесем проект Великденската ваканция на депутатите да бъде отменена. Това каза председателят на 45-ото Народно събрание Ива Митева пред журналисти в парламента след края на Председателския съвет.

"Смятаме, че парламентът трябва да заседава. Става дума за два дена след официалните празници и няма нужда парламентът да бъде в почивка. Още повече предвид и този дълъг период, в който Народното събрание не заседава. Обсъдихме създаването на първите комисии. Това, което категорично смятаме, е, че трябва да има Комисия по правни въпроси, Комисия по бюджет и финанси и може би Здравна комисия, тъй като това се налага. Налагат се изслушвания, налагат се задаване на въпроси и получаване на съответните отговори", заяви още тя.

Новоизбраният председател на Народното събрание отговори и на въпрос дали има консенсус за промени в Изборния кодекс сред парламентарните групи.

"Това все още поне аз не съм го коментирала. Ние днес имаме намерение да внесем законопроекта за изменение и допълнение на Изборния кодекс. Надявам се да съберем подкрепа по много от пунктовете в законопроекта. Те касаят райони в чужбина, пощенското гласуване, отварянето на гласуването на българите в чужбина", обясни Ива Митева.

Тя сподели, че се чувства все по-добре в новата среда и смята, че нещата ще стават все по-добре.

"Съжалявам за притеснението ми и объркването ми, но аз съм наистина нова от тази страна на процеса", каза Митева и допълни, че когато си експерт нещата са много по-различни и сега, когато си от другата страна - напрежението наистина е много високо.

По думите й, още сутринта е рапоредила да й се подготви писмо за пълна публичност и прозрачност за работата на Народното събрание и ще го подпише. В него журналистите ще имат достъп до всички части на сградата на НС при спазване на противоепидемичните мерки.

Председателят на Народното събрание е разпоредила и поставяне на дезинфектанти в сградата.