Председателят на БСП Корнелия Нинова поиска от президента Румен Радев и от премиера в оставка Кирил Петков да уволнят съответно шефа на ДАНС Пламен Тончев и заместник-министъра на външните работи, който е подписал нотата за отзоваване на 70 представители на руската дипломатическа мисия у нас. 

От трибуната на НС все още изпълняващата длъжността вицепремиер и министър на икономиката обяви, че за нея е видно как "институциите си прехвърлят горещия картоф" относно риска от скъсване на дипломатическите отношения с Русия. Тя каза, че "най-логично е да се направят следните няколко неща".

"Първо - Кирил Петков да излезе и да заяви, че няма да се кандидатира за министър-председател официално, а не да четем някакви вметки по сайтове. Второ - преди да го направи, незабавно да уволни заместник-министъра на външните работи, който е подписал тази нота. Трето - президентът незабавно да уволни председателя на ДАНС, който е приел устно някой да му нареди да изготви едни списъци", каза Нинова и отбеляза, че по Конституция Пламен Тончев е имал право да откаже подобно разпореждане от премиера Кирил Петков. 

Тя поиска да се направи точен преглед за колко от тези хора има доказателства, че са шпиони и да се връчи нота те да напуснат, но всички останали, "които са попълнени в този списък като необходимост да се изпълни волята на премиера да станат 70", да бъдат извадени от този списък. По думите й, така ще успеем да преодолеем огромната пропаст, към която се движим, в името на българския национален интерес, сигурността и стабилността на страната и перспективата пред българския народ през следващите тежки зимни месеци.