Не съществува риск България да остане без охрана на въздушното си пространство. Това посочва командирът на Военновъздушните сили (ВВС) генерал-майор Димитър Петров в отговор на запитване на БТА по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ). 

"Към момента охраната на въздушното пространство, в това число и носенето на бойно дежурство са гарантирани и се извършва без прекъсване от Военновъздушните сили на България", пишат от ВСС по въпроса какъв е рискът България да остане без собствени бойни самолети, с които да охранява въздушното си пространство.

В действителност ВВС изпитват определени затруднения, свързани с бъдещата поддръжка на военните въздухоплавателни средства, произведени в Русия, посочва генерал-майор Димитър Петров. Той отчита ограничените възможности за поддръжка на наличния авиационен парк, породени от сложната геополитическа среда за сигурност.

Като основна причина за затрудненията е посочено предизвикателството, свързано с осигуряването на всички необходими за поддръжката на самолетите резервни части и консумативи.

"Министерството на отбраната и командването на ВВС са предприели действия, свързани с поддръжка на наличните бойни авиационни платформи, като се планира използването на същите да продължи колкото е необходимо до пълното усвояване на нова авиационна техника", обяснява генерал-майор Петров.

Колко бойни самолета са в изправност?

Въпросът за самолетите, които са в изправно състояние и могат да изпълняват бойни задачи, попада в списък с категории и информация, подлежаща на класификация като държавна тайна, посочиха от ВСС.

Темата за охраната на въздушното пространство беше повдигната и от президента Румен Радев на 14 октомври, когато прие почетния караул и отдаде почит пред Паметника на летеца по повод Празника на авиацията и на Българските военновъздушни сили. Той заяви, че на предстоящите консултации за формиране на правителство ще търси отговор на въпроса - какви решения предлагат партиите за гарантиране на въздушния суверенитет на страната.

Преди дни служебният министър на отбраната Димитър Стоянов обяви, че Министерският съвет е взел решение за създаване на набирателна сметка по проекта F-16, а в началото на ноември самолети Eurofighter от Военновъздушните сили на Кралство Испания ще пристигат у нас за съвместна мисия с българските ВВС по охраната на въздушното ни пространство.