Министърът на отбраната Драгомир Заков за пореден път защити необходимостта от закупуване на втора порция изтребители F-16 (осем на брой). Той го направи в социалните мрежи, след като БСП напуснаха последното заседание на правителството - на 28 юли, с аргумента, че "този разговор и тези решения сега са вредни за България", защото "народът ни се нуждае от тези пари, за да преживее зимата и да преведем България през кризата".

В своя пост Заков казва, че разговорът по темата въобще не е нов, защото на 19 август 2021 г. "служебният министър на отбраната Георги Панайотов публично обявява, че е изпратено запитване за оферта до САЩ за вторите 8, съгласно одобрения през 2019 г. проект за инвестиционен разход (ПИР) за цял проект от общо 16 самолета (пълноценна ескадрила)". През март 2022 г., отбелязва Заков, самият той, след като е станал министър на отбраната, многократно е говорил пред медиите и Комисията по отбрана в НС за хода на преговорите и за това, че е настоял пред американската страна за втори преглед по линиите на проектодоговора, за да се оптимизират разходите при максимално запазване на ключовите способности.

Министърът на отбраната в оставка продължава да изрежда дати и събития във връзка с "вторите 8 Ф16" и отбелязва, че МО е осигурило пълната възможна прозрачност на целия процес.

Заков изтъква, че сега българската армия има нужда от засилено внимание, себеотдаденост за мисията й. Има нужда и от пълен национален консенсус, че без силна, мотивирана и добре оборудвана армия, няма да има България и българска нация.

В деня на въпросното правителствено заседание - 28 юли, Министерството на отбраната разпространи съобщение, в което цитира Драгомир Заков, че "проектът за инвестиционен разход за придобиване вторите осем многоцелеви изтребители F-16 Block 70 няма как да бъде разгледан и одобрен" от настоящия кабинет. Причината за това е, че по получената наскоро американска оферта от страна на Военновъздушните сили ден по-рано (27 юли) има въпроси. Но по тези въпроси е трябвало да има яснота още в периода, в който са водени разговори. Това ще наложи провеждането на допълнителни разговори, обяви Драгомир Заков пред журналисти, цитиран в съобщението. Той изрази надежда, че проектът ще бъде одобрен и придвижен от служебното правителство и следващ парламент.

"Забавянето на тази модернизация създава реален риск ВВС да загубят способности и да не могат да изпълняват задълженията си по конституция", заяви министърът в оставка Заков. Той подчерта, че проектът, който вкарва Военновъздушните сили в 21 век, зависи от мнозинството в следващото Народно събрание.

Министър Заков е категоричен, че правителството и Министерството на отбраната са постигнали безпрецедентни условия за България по американската програма за чуждестранна помощ.

"Ще получим 25 млн. долара по един от трите договора - за ракетите, които се поставят върху крилата на F-16. Имаме възможност, при ново забавяне на самолетите, да поискаме отлагане на първата вноска за 2025 г. по евентуален втори договор до получаване на първите самолети от първите осем. Това беше условие, на което много държим и е безпрецедентно", отбеляза Драгомир Заков.

Той припомни, че офертата важи до 1 ноември и американската страна не може да гарантира, че условията ще останат същите, ако поискаме удължаване на този срок.